Ce și cum să mâncăm de Paște, ca să nu ne îngrășăm. Nutriționistul răspunde la toate întrebările: câte ouă să mâncăm, cum să îmbunătățim digestia și la ce alimente să renunțăm

.

În acest an, Paștele este sărbătorit acasă, dată fiind starea de urgență în care se află România, așa că activitatea fizică este extrem de limitată și avem toate șansele să depășim această perioadă cu multe kilograme în plus. Nutriționistul ne sfătuiește să ne bucurăm de masa de Paște, dar să nu facem excese.


Carnea de miel, înlocuită cu friptură de curcan

„Sfatul meu este să încercați să urmați principiile unei diete sănătoase chiar și cu ocazia mesei de Paște. Vă recomand o masă din care să nu lipsească cerealele, legumele, peștele sau carnea albă, fructele și leguminoasele. V-aș recomanda, de asemenea, să încercați să înlocuiți carnea roșie de miel cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan', declară nutriționistul Gianluca Mech.

Porții mici – calitate în detrimentul cantității


‘Aveți
grijă la dimensiunile porțiilor de mâncare. Acestea nu trebuie să fie
mari. Țineți minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea.
Mâncați încet și savurați pe deplin fiecare înghițitură. Astfel,
senzația de sațietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veți
avea tendința să mâncați mai mult decât de obicei. Veți reuși astfel să
nu vă supraîncărcați organismul din prima zi’, explică specialistul.

Ceai de plante după masă

După masa de Paște, savurați în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcțiilor digestive și metabolice, purificând ficatul și intestinele.


Deserturile, consumate cu moderație

‘Bineînțeles
că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paște. Limitați-vă la o felie
de cozonac! De asemenea, vă puteți îndulci cu puțină ciocolată neagră.
Consumată cu moderație, aceasta este extrem de hrănitoare și ne ajută să
avem o stare de bine. Moderația este cheia unei diete echilibrate’,
adaugă nutriționistul. 


Câte ouă roșii e sănătos să mâncăm?

‘Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poți mânca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îți ții în frâu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână. Iar aceste recomandări sunt valabile atât de Paște, cât și în restul timpului’, spune nutriționistul.

Cozonac și pască

Cozonacul și pasca nu lipsesc de pe masa de Paște. Asta cu siguranță. Optați însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerț. Acestea din urmă conțin tot felul de ingredente nesănătoase. Și aici mă refer la conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiți ingrediente naturale sau, de ce nu, optați pentru o rețetă vegană. Folosiți cât mai puțin zahăr, umplutură și renunțați la orice tip de glazură. În plus, nu exagerați cu mâncatul. Încercați să vă rezumați la o felie de cozonac sau pască pe zi.


Pâinea în perioada Paștelui

‘Mesele
de sărbătoare sunt automat compuse din alimente mai grele decât de
obicei. Dacă vreți să vă răsfățați cu preparate tradiționale, încercați
să renunțați pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau cel puțin
să o înlocuiți cu pâine care conține o cantitate ridicată de cereale și
obținută 100% din făină de grâu integral. Aceasta conține fibre
insolubile ce ajută la o mai bună digestie, dar și la prevenirea
cancerului de colon’, este de părere specialistul.