Ce se întâmplă în corp dacă nu mâncăm atunci când ne e foame

 Dumba Gabriela
.

Corpul ne transmite la timp toate nevoile sale, doar că ritmul haotic în care trăim în aceste vremuri ne împiedică să-i respectăm cerințele, fie că este vorba despre foame, somn sau alte nevoi. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că foamea "este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea" și nu putem uita de ea, oricât ne-am strădui. Și nici nu este indicat!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Foamea nu este neapărat indicată, dar nu nici nu ne facem rău – ar fi concluzia nutriționistului Mihaela Bilic. Atenție, foamea și înfometarea sunt două lucruri diferite, cu consecințe total diferite. Foamea înseamnă să întârzii masa, iar înfometarea este absența aproape totală a mesei.

„De ce ne e frică de foame?

Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv.

Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame!

Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.

Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

Citește și: Monica Gabor, geloasă pe Anna Lesko în timpul căsniciei cu Irinel Columbeanu!Cum și-a eliminat rivala din viața soțului ei

Citește și: Boala de care suferă Vlad Gherman:„Merg la mai mulți medici pentru mai multe păreri’

Citește și: Nicoleta Dragne, scandal cu Viviana Sposub, în platoul Bravo, ai stil!:„Se comportă ca un cățel bine dresat

Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7.

Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm?

În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului.

Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată. Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit!

Concluzia: cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve. Logica e simplă, dacă voi aduceți combustibil' din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă.

La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese.

În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton