Multă lume se întreabă, în această perioadă extrem de delicată pentru România, ce este șomajul tehnic și ce se întâmplă dacă locul de muncă este suspendat din cauza epidemiei cauzate de noul coronavirus din China. Vă prezentăm, mai jos, cum vă poate afecta criza COVID-19 și ce aveți de făcut dacă sunteți printre cei vizați de șomajul tehnic și câți bani primiți în această perioadă.
1. Ce este șomajul tehnic și cum se aplică
Șomajul tehnic poate fi aplicat în două feluri de către angajator. „Fie trimite salariații în somaj tehnic situație în care este obligat să le plătească salariaților ale căror contracte individuale de muncă le-a suspendat o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (art. 53 din Codul muncii, republicat).
Fie reduce săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz.
Pentru îndemnizația plătită pe perioada în care salariații au contractele individuale de muncă suspendate pentru șomaj tehnic se calculează, rețin și virează toate contribuțiile sociale aferente veniturilor salariale cu excepția contribuțiilor la sistemul asigurărilor pentru somaj’, conform legislatiamuncii.manager.ro. O parte a indemnizației pe care salariații o vor primi cât stau în șomaj tehnic va fi susținută de la bugetul de stat.
2. Cine intră în șomaj tehnic
Angajații companiilor care aleg să funcționeze astfel în situații de criză. Angajații trebuie să știe că pe timpul somajului tehnic sunt la dispoziția angajatorului, iar după terminarea perioadei se vor întoarce la serviciu în toate condițiile agreate inițial. Important de spus este că legea spune clar: contractele de muncă nu sunt încheiate, sunt suspendante, doar.
3. Câți bani primesc angajații dacă stau în șomaj tehnic
Legea spune că nu mai puțin de 75% din salariu de bază corespunzător locului de muncă ocupat, însă angajatorul are libertatea să stabilească procentul. „Vor primi indemnizaţie numai salariaţii implicaţi efectiv în activitatea redusă sau întreruptă în mod temporar, care nu mai desfăşoară activitate profesională.
Sunt exceptaţi de la posibilitatea acordării indemnizaţiei angajații cărora li s-a redus programul (timpul) de lucru săptămânal cu 1 zi, cu diminuarea corespunzătoare a salariului. Aceşti salariaţi nu pot cumula venitul salarial redus cu indemnizaţia de şomaj tehnic’, conform legeaz.net. În plus, cine primește indemnizația de somaj tehnic nu primește și indemnizația de somaj, citează Avantaje.ro.