Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva, în ziua de 14 octombrie. Credincioșii care respectă vechile tradiții respectă o serie de obligații spirituale. Astfel, în ziua Sfintei Parascheva se dă de pomană de sufletul celor plecați dintre noi și, dincolo de mâncarea preferată a rudelor decedate, există câteva alimente pe care este bine să le împartă credincioșii.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ziua de 14 octombrie este una foarte importantă pentru credincioși și Biserica Ortodoxă, deoarece atunci este prăznuită Sfânta Parascheva. Cu ocazia acestei sărbători, oamenii împart diferite alimente pentru sufletul celor adormiți.
Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva
De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, credincioșii care respectă vechile tradiții au o serie de obligații spirituale. Astfel, în această zi gospodinele nu au voie să facă nici un fel de treburi: nu au voie să coasă, nu au voie să gătească sau să facă alte treburi pe lângă casă.
Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva. Se spune că femeia care nu va ține cont de aceste interdicții se va alege cu dureri de cap și de ochi.
Astfel, în ziua Sfintei Parascheva, este bine să se împartă must și vin nou, pâine și lipie. Potrivit tradiției, cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti așa cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate și belșug.
Există o superstiție de Sfânta Parascheva care spune că femeile însărcinate trebuie să dea ceva de pomană. Dacă vor face acest lucru, femeile vor avea parte de o sarcină ușoară. Sarcina va fi fără dureri, iar cel mic va fi sănătos.
Ce nu trebuie să dai de pomana de Sfânta Parascheva
Pe lângă alimentele care se dau de pomană de Sfânta Parascheva, există tradiția conform căreia nu trebuie date de pomană fructe marcate cu cruce, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.
De asemenea, o altă superstiție veche din popor spune că, dacă dai de pomană aceste alimente, vei avea parte de ghinion. Tradițiile acestea sunt respectate și în ziua de azi, mai ales de bunicii noștri.