Ce reguli trebuie să respecte românii la tăierea procului. Se dau amenzi uriașe

 Calin Maria Bianca
.

Ce reguli trebuie să respecte românii la tăierea procului. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, astfel că numeroși gospodari se gândesc deja la sacrificarea porcului. Dacă și tu ești pe lista celor care nu au găsit o zi liberă, însă te pregătești, trebuie să știi că au fost impuse o serie de reguli. Iată care sunt acestea, ce ai voie, cât și ce nu ai voie să faci. Se dau amenzi uriașe pentru cei care neglijează legea și încalcă interdicțiile.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Tăierea porcului în apropierea Crăciunului este un ritual și o tradiție din vechi strămoși. Așa cum de Paște se taie mielul, la fel este și în perioada Sărbătorilor de iarnă. Înainte, oamenii nu își făceau deloc griji în privința sacrificării porcului, astfel că fiecare făcea când și cum dorea. Cu trecerea timpului însă, lucurile s-au schimbat destul de serios și se anunță amenzi usturătoare.

Citește și: Rețetă de ceafă de porc marinată la grătar

Citește și: Rețetă de coaste de porc la cuptor

Citește și: Noi detalii despre boala rară pe care o are Celine Dion:”Totul s-a schimbat după moartea soțului ei”

Citește și: Iulia Albu a imitat-o pe Delia la „iUmor' și a făcut glume acide la adresa ei:„Dacă te hotărăști vreodată să faci un copil, să știi că…'

Preparatele din carne de porc sunt cele care nu lipsesc niciodată de pe masa bogată de Crăciun. Încă de la începutul lunii decembrie și până în jurul Crăciunului, românii au ca și activitate sacrificare porcului și pregătirea lui. În trecut, gospodarii îl tăiau la orice oră doreau, fără a anunța pe nimeni, însă acum totul a luat o altă întorsătură.

Ce reguli trebuie să respecte românii la tăierea procului

Ținând cont de valurile de pestă porcină care au fost anul acesta în România, autoritățile nu mai permit ca gospodarii să taie porcul cum și când vor ei. Nu, nu se impun ore sau restricții, însă pentru a putea sacrifica porcul ai nevoie de un aviz de la medicul veterinar. Dacă nu ai acest document valabil, iar oamenii legii îți bat la poartă, fii gata să plătești amenzi uriașe.

Care sunt sancțiunile oferite

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat decizia de a introduce avizul de la medicul veterinar, tocmai pentru sănătatea consumatorilor. Lipsa avizului de sacrificarea al porcului venit din partea medicului veterinar duce la amenzi ce pot strica Sărbătorile de iarnă.

Specialiștii recomandă așteptarea rezultatului examinării pentru Trichinella spp. Doar daca acesta iese negativ, carnea poate fi consumată. De asemenea, știm că tot în acestă perioadă, mulți se ocupă cu comercializare porcului tăiat. În cazul în care sunt prinși de către autorități fără aviz de la medicul veterinar se vor acorda amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Când are loc ignatul anul acesta

Peste doar câteva zile, mai concret pe data de 20 decembrie are loc Ignatul. Din moși strămoși, în ziua în care este Ignatul, gospodarii se pregătesc dis-de-dimineață de tăierea porcului. Sacrificarea are loc în aceeași zi. Gospodinele stau pe lângă bărbați pentru a prelua carnea de la ei și a o pune bine pentru a se ocupa de ea mai târziu. După ce porcul a fost tranșat, cei ce au ajutat sunt cinstiți cu 'pomana porcului', iar femeile încep să secționeze carnea pentru a face numeroase preparate culinare pentru masa de Crăciun din ea.

Sursă foto: Facebook / Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton