Ce locuri sunt de evitat și ce reguli trebuie respectate dacă pleci în vacanță. Sfaturile specialiștilor: "Este preferabil să…"

.

Având în vedere condițiile actuale, ar fi bine ca ca destinația să fie aleasă cu grijă, iar organizarea să se facă în detaliu, pentru a nu se asuma niciun risc și a se evita îmbolnăvirea. Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” din Capitală, este de părere că în perioada următoarea excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni un nou trend.


Specialistul susține că dacă se ține neapărat să se plece în concediu, cel
mai bine ar fi ca oamenii să nu părăsească granițele și să evite zonele
aglomerate.

„În condiţiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul şi o destinaţie de vacanţă, ideal în ţară. (…) În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila şi vor căuta acele zone, acele locaţii în care se simt mai în siguranţă. (…) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate. Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanţă corectă, optimă între noi şi celelalte persoane, să nu ne cazăm în locuri unde există un risc de intersectare cu multe persoane. Vor fi încurajate foarte mult excursiile cu cortul, în rulote. Noi nu am avut această cultură până la acest moment, însă probabil că va deveni un nou trend cel puţin în următorii doi-trei ani', a declarat medicul, potrivit digi24.ro.


Citește și: Descoperire de ultimă oră a medicilor din Wuhan:există un loc unde există riscul de infectare cu noul coronavirus din aer

„Este bine să nu plecăm în concediu dacă avem semne de boală'

Sub nicio formă, nu ar trebui să se deplaseze cei care prezintă anume simptome ale bolii.

„Este bine să nu plecăm în concediu dacă avem semne de boală, orice simptomatologie respiratorie şi febră. Este mai bine să stăm izolaţi acasă şi în niciun caz să ieşim în comunitate', a subliniat specialistul.

Dacă totuși există persoane care ar dori să opteze pentru o excursie în străinătate, destinația ar trebui aleasă cu mare grijă.

Citește și: Noua Zeelandă anunță că a eliminat coronavirusul:„Am câștigat această bătălie!’. Ce măsuri au luat autoritățile la începutul pandemiei

„Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun', a declarat Gheorghiţă.


De evitat ar mai fi, în opinia medicului, și locurile de cazare unde se află foarte multe persoane, un exemplu în acest sens fiind constituit de hoteluri all inclusive.

„Riscul nu poate fi redus la zero niciodată'

Citește și: Ce mâncăm în vremea coronavirusului? Alimentele pe care ar fi bine să le consume orice adult, potrivit OMS:iată meniul detaliat

„Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. – de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziţie programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament şi mai puţin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turişti. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată', a mai precizat specialistul.


Chiar dacă ne aflăm în vacanță, regulile de igienă și de distanțare ar trebui să fie respectate cu sfințenie în continuare: să se poarte măști în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun, spălat des pe mâini, dezinfectare.

Sursa foto: pixabay.com pexels.com

Citește și: Scăpăm de coronavirus la vară? Cercetătorii au vești proaste: ‘Sosirea anotimpului cald nu va stopa epidemia’