Ce înseamnă blackout și ce putem face dacă rămânem fără curent electric și gaze

.

Se tot vorbește despre blackout, dar ce înseamnă, totuși, blackout? Blackout este, așadar, o pană generalizată de electricitate ce ar putea dura de la câteva ore la câteva zile, pe o suprafață extinsă. Europa ar putea rămâne fără curent electric timp de mai multe zile. Pana de curent poate afecta bancomatele, semafoarele, telefoanele, internetul şi multe alte servicii. Ce putem face dacă rămânem fără curent electric și gaze.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, recent, că un blackout în România este foarte puțin probabil. Totuși, ce putem face dacă rămânem fără curent electric. Deși posibilitatea unui blackout total în România este redusă, însă e bine să ştim ce putem păstra în casă pentru o perioadă de 3 zile.

Ce nu trebuie să ne lipseasca din casă în caz de blackout în România

Posibilitatea unui astfel de eveniment este redusă, însă e bine să ştim ce putem păstra în casă.

Astfel este important să avem suficientă mâncare neperisabilă, apă calculată la 2 litrii pe zi de persoană, dar şi medicamente pentru bolnavii cronici. 


Este important să avem cu ce să ne încălzim până când vin autorităţiile cu soluţii suplimentare.

Să avem lanterne pe led sau cu baterii pe care să le putem ţine pornite o durată foarte lungă.

Mai există şi posibilitatea ca bancomatele să nu funcţioneze, aşa că este bine să avem în casă bani cash pentru a putea achiziţiona lucruri de necesitate.

Aceste recomandări nu sunt numai pentru situaţia de acum. Poate avea loc un cutremur puternic sau o altă urgenţă care să necesite un astfel de kit. 


Citește și: Ce stil de viață a adoptat Maria Ciobanu în SUA. Gheorghe Turda:„Se trezea foarte de dimineață și…

Citește și: Andreea Ibacka, replică neașteptată pentru Adela Popescu în direct, la TV, pe motiv că n-a fost invitată la botez:Să dăm cărțile pe față…

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă tatăl lui Theo Rose.Ioan Diaconu are aceeași meserie de peste 20 de ani

Planurile României pentru blackout

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că anumite instituţii ale statului ar trebuie să aibă generatoare de curent electric, care să le asigure continuitatea activităţii în caz de blackout.  


Întrebat, în context, de prevederile legale existente la acest moment, Arafat a declarat: „Nu pot să vă spun dacă există pentru fiecare categorie de instituții, dar știu că pentru infrastructură critică, cel puțin așa cum este definită, trebuie să ai astfel de redundanță. Nu poţi să fii o instituție care este clasificată ca o instituție esențială și să nu ai redundanța pe partea de curent și chiar nu numai„.

Şeful DSU a mai precizat că există obligativitate nu doar pentru generatoare, ci şi pentru rezervoare de apă.


„Există inclusiv obligația să ai un rezervor de apă care să-ți asigure alimentarea cu apă, dacă se întrerupe pe o durată de timp. Spitalele trebuie să aibă și rezervoare de apă lângă ele', a spus Raed Arafat, citat de Antena 3.

Potrivit lui Raed Arafat între 10-15 decembrie vom afla cât de pregătită este România pentru un blackout. Atunci vom avea concluziile controalelor desfăşurate în instituţiile esenţiale.


Ghid de supravieţuire pentru trei zile fără curent şi gaze

Cum faci lumină în casă?

 Pentru asta e nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, să spunem, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe, lumânări.

Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit.

Cum faci căldură în momentul în care nu mai ai nicio sursă de încălzire? 


Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului.

Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani, a arătat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.