Ce faci dacă ai pierdut pașaportul

.

Pierderea pașaportului – sau, mai rău, furtul acestuia – este un scenariu de coșmar care poate lăsa orice călător cu un sentiment de neajutorare și de întrebare: Cum voi ajunge acasă? Cum îl pot înlocui? Va trebui să îmi schimb planurile de călătorie? Ce altceva trebuie să fac?

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut pașaportul


Când îți pierzi pașaportul, începi prin a-ți reface pașii și prin a suna la fiecare restaurant, bar și magazin în care ai intrat din pură disperare.

Dar un pașaport pierdut sau furat într-o țară străină nu înseamnă că ești blocat acolo pentru totdeauna.

S-ar putea să fie partea din vacanță care îți pune la încercare cel mai mult răbdarea. Cu excepția cazului în care ai parte de o întârziere sau anulare a zborului, bineînțeles. 

Cele mai colorate orașe din lume

În acest caz, însă, ai putea solicita o compensație pentru zbor întârziat în UE, dacă zbori spre sau dinspre UE. 


Situația pașapoartelor este, însă, un pic mai complicată.

Iată ce trebuie să faci. Urmează planul în cinci pași pentru a obține înlocuirea pașaportului cât mai curând posibil.

Pașii pe care să îi urmezi

Declară pașaportul pierdut/furat.

În primul rând, găsește cea mai apropiată secție de poliție și depune un raport.

Se poate ca cineva să îl fi găsit și autoritățile să te caute ca să ți-l înapoieze.

Găsește cea mai apropiată ambasadă sau cel mai apropiat consulat.

Acum este momentul să localizezi cea mai apropiată ambasadă sau cel mai apropiat consulat, deoarece aceștia te vor ajuta să soliciți un nou pașaport.

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Sună înainte și rezervă o programare, dacă așa funcționează. Asigură-te că autoritățile știu dacă ai pierdut pașaportul sau ți-a fost furat. Este, de asemenea, important să precizezi clar când părăsești țara.

Un pic de cercetare în prealabil nu strică. Localizează ambasada țării înainte de a călători. 


Pentru a vă înlocui pașaportul, va trebui să prezentați câteva documente împreună cu cererea atunci când ajungi la ambasadă.

Vei avea nevoie de următoarele informații:

  • O fotografie de pașaport (unele ambasade o vor furniza, dar este întotdeauna mai bine să vii pregătit și să o aduci pe a ta)
  • Un document de identificare (permis de conducere, pașaport expirat etc.).
  • Itinerarul de călătorie (bilete de avion/tren).
  • Cu excepția cazului în care ești victima unei infracțiuni grave sau a unui dezastru natural, va trebui să plătești taxa normală de înlocuire a pașaportului.

Taxele vor varia în funcție de circumstanțe.

Așteaptă înlocuirea pașaportului pierdut.

Ar trebui să ți se elibereze un pașaport de urgență în termen de 24 de ore.

Reține că acest pașaport de urgență va dura doar pentru călătoria de întoarcere în țară.

Consulatele și ambasadele nu pot elibera pașapoarte în zilele de weekend sau de sărbători legale. Cu excepția cazului în care este vorba de o urgență reală, caz în care călătorii pot contacta un ofițer consular după orele de program.


Dacă ți s-a furat pașaportul acasă sau într-o țară UE

Conform autorităților române, imediat după ce pierzi sau ți se fură pașaportul trebuie să mergi la cea mai apropiată unitate de poliție sau serviciu comunitar de pașapoarte ori la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Autoritățile au obligația de a elibera o adeverință care să ateste că ai declarat incidentul.

„Obligația declarării pierderii documentului de călătorie poate fi realizată și cu ocazia depunerii cererii pentru eliberarea unui nou pașaport, situație în care titularul/părinții minorului sau reprezentanții legali va/vor declara pe propria răspundere împrejurările producerii evenimentului’, conform pașapoarte.mai.gov.


Dacă ți s-a furat pașaportul, trebuie să declarați imediat la cea mai apropiată unitate de poliție din țară sau de pe teritoriul statului unde ți s-a întâmplat incidentul. Soliciți o adeverință care să ateste faptul că ai declarat furtul sau pierderea actului.

Cele mai cool oraşe de pe Instagram

Conform sursei citate mai sus, pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar în cazul furtului este condiționată de prezentarea unei adeverințe care să arată că ai declarat evenimentul. Această adeverință trebuie să fie eliberată de organele de poliție sau de autoritățile țării în care te afli, însoțită de o traducere autorizată.


Document de călătorie de urgență

În cazul în care cetățeni români nu mai au un document de călătorie valabil, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României eliberează un titlu de călătorie pentru întoarcerea în țară. Acesta poate dura cel mult 30 de zile, dar încetează când persoana intră pe teritoriul României.

Sfaturi importante

Ca să fii sigur că nu rămâi într-o țară străină fără pașaport, asigură-te că porți la tine copii ale documentelor personale, fie că e permisul de conducere, buletin sau pașaport ori certificat de naștere.


Poartă mereu cu tine o fotografie tip pașaport pentru ca procedura să fie simplă, în cazul în care îți pierzi documentul și trebuie să faci altul.

Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!

Fă-ți o asigurare care include și clauza privind pierderea documentelor de identitate. Nu doar că cei de la asigurări se vor ocupa de aceste situații neplăcute și îți va fi mai ușor, dar vei fi asigurat că totul se va rezolva. 

Dacă ți-ai pierdut pașaportul în țară, pașii pe care trebuie să îi urmezi este să declari pierderea sau furtul la poliție sau la Direcția de Pașapoarte, să plătești taxa de pașaport și să te programezi pentru un altul. Nu uita să aduci adeverința declarării pașaportului anterior furat sau pierdut. 

Sursa foto: Shutterstock.com