Ce faci cu lumânarea de la Înviere. De ce nu e bine să o arunci

 Oana Pantazi
.

Pe 16 aprilie 2023, ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului, însă puțini sunt cei care știu ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere odată ce ai adus lumina sfântă acasă și de ce nu este bine să o arunci. Iată când se mai poate folosi lumânarea de la Înviere!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Ce faci cu lumânarea de la Înviere. Anul acesta, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Se spune că lumânarea de la Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu și nu trebuie aruncată. E bine ca această lumânare să nu se arunce și să nu fie ținută împreună cu celelalte lumânări folosite la biserică. Ea poate fi însă folosită cu alte ocazii.

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere

Un simbol al Nașterii Domnului, dar și al jertfei Mântuitorului, lumânarea de la Înviere are o simbolistică aparte și, drept urmare, trebuie să i se acorde o atenție deosebită. Odată ajunși acasă de la slujba de Înviere, trebuie să știți că lumânarea nu trebuie aruncată și nici ținută alături de celelalte lumânări. Lumânarea de la Înviere se ține pe masa de sărbătoare sau la loc de cinste, lângă icoane.

Ce faci cu lumânarea de la Înviere. Lumânarea cu care am primit lumină este adusă acasă şi arsă câte puțin în toată Săptămâna Luminată. Dacă este o candelă, cu atât mai bine. Se lasă să ardă până la final și se mai pot aprinde de la ea alte lumânări. Aceasta are un rol protector asupra familiei.

Citește și: Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la slujba de Paștele Catolic. Prima Doamnă a României a atras toată atenția

Citește și: „Nu îmi ies din minte acele clipe teribile în care acel om s-a stins’. Primul mesaj postat de Monica Odagiu pe rețelele sociale, după ce a accidentat mortal un pieton

Citește și: Actorul Mihai Coadă, care îl interpreta pe Nelu Curcă din La Bloc, s-a retras într-o mânăstire. Ce face și cum arată acum, la 70 de ani

Un alt obicei încuviințat de preoți este păstrarea unei părți din lumânare pentru a fi aprinsă în momentele grele, de pericol sau de boală, aceasta amintind de faptul că Iisus Hristos a biruit toate încercările.

„Această lumânare reprezintă lespedea care se aprinde la mormânt. Trebuie păstrată cu sfinţenie tot timpul anului şi aprinsă ori de câte ori este nevoie. Lumina de la Înviere este lumina care coboară de la Dumnezeu şi aduce iertare, împăcare şi răscumpărare.

Credincioşii o pot aprinde când au momente grele, când sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc sau ca semn de mulţumire. Trebuie să aprindă lumânarea şi să se roage din suflet', spune părintele Roman Pintea, potrivit adevarul.ro.

Cât despre cei care sunt împiedicați de diverse motive să ducă lumânarea acasă, aceștia o pot depune la biserică, în locul destinat lumânărilor, sau chiar la mormintele celor dragi.

Obiceiuri și tradiții legate de lumânarea de la Înviere

Ce faci cu lumânarea de la Înviere. Puțini sunt cei care știu că, pe vremuri, fetele tinere care își doreau să se mărite furau o bucată din lumânarea de la Înviere și cu ea făceau vrăji de dragoste, de Sfântul Vasile sau de Sânziene. În prima zi din an, de Sf. Vasile, se obișnuia să se toarne două picături din această lumânare într-un bol cu apă curată. Dacă cele două picături de ceară se uneau, însemna că bărbatul la care se gîndea tânăra urma să-i devină soț.

De asemenea, în noaptea dintre ani, tinerele fete luminau cu această lumânare un vas adânc cu apă și încercau să-și vadă ursitul în imaginile care se oglindeau.

Un alt obicei, practicat în Moldova, spune că e bine ca lumânările mirilor să fie aprinse cu lumânarea de la Înviere, pentru a le purta noroc tinerilor căsătoriți.

Chiar dacă în credința populară există o mulțime de superstiții, conform doxologia. ro, lumânarea de la Înviere nu se stinge de pragul casei sau de grindă și nici nu se face acolo semnul crucii cu fum, nu se afumă cu ea vitele din gospodării şi nici nu se ghiceşte cu ea. În unele case vechi de la țară se știa exact anul construcției după numărul crucilor din grindă. Era considerat un semn de protecție împotriva duhurilor necurate și un semn care ocrotea familia de toate relele.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton