Ce este poluarea vaginală și cât de gravă este această boală. Iată cea mai bună metodă de a te proteja!

 Dumba Gabriela
.

Ai auzit vreodată de poluarea vaginală? Cu siguranță te-ai gândit, cel puțin o dată în viață, la ceea ce este ea, doar că nu știai că se cheamă poluare vaginală! Chiar dacă ai un singur partener sexual sau ești la primul act sexual, află că poți simți repercusiunile a ceea ce înseamnă poluare sexuală. Există, din fericire, o metodă eficientă și la îndemâna tuturor de a te proteja de această boală, care este, de fapt, un cumul de boli cu transmitere sexuală.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

'Am întâlnit foarte des paciente extrem de tinere, care avuseseră un singur partener sexual. Și care aveau leziuni precanceroase ale colului uterin, cauzate de nenumărate tulpini de HPV. Și nu înțelegeau cum a fost posibil. Odată ce aveți contact sexual fără prezervativ, veți prelua de la partener toți microbii, pe care acesta i-a preluat de la toate partenerele sexuale anterioare', spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, pentru doctordebine.ro.

Ce este poluarea vaginală și când apare

Poluarea vaginală se produce odată cu primul contact sexual din viață, dacă nu folosești prezervativ. Aceasta însemană că te vei „polua” cu toți microbii tuturor partenelor parterului tău actual.

Un singur partener sexual poate însemna poluare vaginală de la mai mult de 10 persoane. Chiar dacă te afli la primul raport sexual din viață, dar partenerul tău și-a început viața sexuală cu un timp înainte. De altfel, poți prelua această poluare vaginală de la partenerul tău chiar dacă el are chiar și o parteneră sexuală în plus față de tine.

De aceea, medicii insistă să folosești prezervativ la fiecare contact sexual. Raționamentul nu se referă doar la prevenirea apariției sarcinii, la prevenirea infectării cu HIV, ci la multe acte afecțiuni ginecologice cu transmitere sexuală, care pot fi pasate de la un partener la altul. Astfel până când nu sunteți exclusivi din punct de vedere sexual, cel mai indicat este să vă protejați reciproc folosind prezervativ!

Citește și:

Boala rară de care suferă Megan Fox. Această malformație ar putea ascunde boli grave

Cum afectează poluarea vaginală trompele uterine

Trompele uterine pot fi afectate de ceea ce numim poluare vaginală, fără să știm asta. Infecțiile la vârstă mică cu bacterii precum infectiile cu gonococ, chlamydii, mycoplasme, lăsate netratate – nu dau simptome – dar afectează trompele uterine. Aceste organe, distruse de infecții latente, nu mai sunt funcționale și, când îți dorești un copil, e imposibl să apară natural.

Trompele uterine sunt cele două organe în care are loc întânirea dintre spermatozoid (celula reproducătoare masculină) și ovocit (celula reproducătoare feminină). Așa apare viața. Ulterior, noua celulă, din care se va dezvolta embrionul, va migra spre uter și se va lipi în mucoasa acestuia, numită endometru.

Când inflamația persistă și e cauzată de infecții netratate, apare lichid în trompele uterine. Se numește boală inflamatorie pelvină. Trompele uterine sunt niște tuburi lungi, care au perișori microscopici. Aceștia coordonează spermatozoizii să se întâlneacă cu ovocitul. Apoi, în alt sens, vor conduce noua viață spre uter.

O infecție netratată va genera lichid cu celule inflamatorii în trompe. Așa nu doar că nu poate apărea sarcina, dar netratată boala, nici prin fertilizare in vitro nu e posibilă o sarcină. De ce? Lichidul cu celule inflamtorii este toxic pentru embrion.

Citește și:

Boala de care suferim 90% dintre noi, fără să știm. Semnele care ar trebui să ne trimită la doctor până nu devine prea târziu

Poluarea vaginală nu înseamnă secreții vaginale

Când vă întrebați dacă nu cumva secrețiile vaginale reprezintă în sine poluare vaginală, aflați că nu! Secrețiile vaginale sau scurgerile vaginale sunt un proces fiziologic. Au rol protector împotriva infecțiilor și rol de lubrifiere vaginală. Secrețiile vaginale normale au aspect diferit în functie de vârsta ori de momentul ciclului menstrual. Sunt mai abundente în perioada de ovulație.

Prezervativul, singura barieră în calea bolilor cu transmitere sexuală

Exista numeroase metode de prevenire a unei sarcini nedorite, mai mult sau mai putin eficiente, insa singura metoda in care partenerii pot evita aparitia unei sarcini, dar si contractarea unei infectii genitale o reprezinta prezervativul, cu o eficienta de 99,9% impotriva conceptiei si cu o rata de protectie impotriva BTS-urilor de aproximativ 95%.

De asemenea, riscul aparitiei unei boli cu transmitere sexuala este mai mare in cazul persoanelor cu o viata sexuala activa si cu multipli parteneri sexuali. Nu in ultimul rand, incidenta BTS-urilor este mai mare in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 13 si 30 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton