Ce este hepatita acută severă care afectează copiii. Ministerul Sănătății, precizări despre cazul de hepatită severă din România

 Dumba Gabriela
.

Hepatita acută severă a ajuns și în România, lucru confirmat de Ministerul Sănătății. Ce este hepatita acută severă și ce simptome are primul copil din România care se află acum internat în spital. Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data pe 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârste între 1 lună şi 16 ani.

Aceste cazuri au prezentat insuficientă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter.

La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

Ce este hepatita acută severă care afectează copiii 

Hepatita acută severă sau hepatita fulminantă este una dintre cele mai severe forme de inflamație a ficatului care poate avea un potențial fatal.

Hepatita acută severă se caracterizeaza prin viteza evoluției simptomatologiei, în care, pe fondul unei aparente stări „de sănătate” și compensare, starea de rău se instalează brusc, cu simptome caracteristice hepatitei, care necesită spitalizare.

Cauzele hepatitei acute severe pot fi bolile autoimune, hepatitele infectioase, de tip A, B sau C, precum și utilizarea unor medicamente, cum ar fi antibioticele, analgezice (precum acetaminofenul), medicamentele psihotrope, antidepresive, terapia pentru diabet. 

Cel mai adesea, hepatita acută severă este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar acești viruși sunt doar rar raportați ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a spus că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2'. 

Simptomele hepatitei acute severe care afectează copiii 

În ceea ce privește simptomele hepatitei acute severe care afectează copiii din întreaga lume, Organizația Mondială a Sănătății a făcut până acum următoarele precizări. 

Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături precedate de prezentare cu hepatită acută severă, precum și niveluri crescute de enzime hepatice sau alanină aminotransaminaze și icter.

Citește și: Strategia lui Putin în Ucraina.De ce evită „din toate puterile întâlnirea cu Zelenski

Citește și: Volodimir Zelenski a denunțat sute de violuri comise de soldații ruși asupra unor minore, copii și a unui bebeluș:„E înfricoşător

Cum se simte fetița din România, internată cu hepatită acută severă

Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătăţii.

„Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.

Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România', arată sursa citată.

Câte cazuri de hepatită acută severă sunt în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani au fost identificate în 11 ţări.

Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Majoritatea cazurilor – 114 – au fost raportate în Regatul Unit.

Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite şi un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franţa, România şi Belgia, potrivit OMS.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton