Ce este Favipiravir, primul antiviral fabricat în România pentru tratarea COVID-19

.

Favipiravir, un antiviral folosit pentru gripă în Japonia, care poate fi administrat bolnavilor de COVID-19 cu forme uşoare şi medii, ar putea fi primul antiviral împotriva coronavirusului fabricat în România, la Cluj.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Medicamentul Favipiravir, un antiviral folosit în Japonia pentru tratarea gripei, ce poate fi administrat bolnavilor de COVID-19 care au forme ușoare și medii ale bolii, urmează să fie produs în Cluj, de compania farmaceutică Terapia. Din aprilie 2021, Terapia Cluj va fabrica FluGuard (Favipiravir) în România, în colaborare cu o altă companie farmaceutică locală.


Specialiștii au început deja probele tehnologice pentru medicament, iar dacă rezultatele sunt bune, Favipiravir va fi produs la noi în țară pentru putea fi la îndemâna bolnavilor din România, potrivit alephnews.ro.

În acest moment, medicamentul este în protocolul de tratament pentru COVID-19 de la noi din ţară, dar la fel ca şi celelalte medicamente.

„Ne-am făcut ferry pilot ca să vedem un pic dacă putem să susținem un ferry mai mare cu acest produ. Există o fază în etapa de producție. Dacă lucrurile merg bine și primim aprobarea și primi aprobările de la Agenția Europeană a Medicamentulu, undeva prin luna iulie, august, ar trebui să avem primele serii de Favipiravir.’, a declarat Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia.


În România, Favipiravir este administrat doar în spital. Acesta ar putea fi folosit şi acasă de pacienţii cu forme mai uşoare şi medicii spun că ar fi util să existe şi în farmacii, dar, deocamdată, ministerul Sănătăţii nu a luat nicio decizie în acest sens.

Favipiravir îşi face foarte bine efectul atunci când este luat încă de la începutul simptomatologiei COVID-19. În protocolul naţional de tratament scrie că nu trebuie folosit de copii şi nici de către femeile însărcinate.


Citește și: Andra și Cătălin Măruță au fost testați pozitiv cu COVID-19:O să fim la emisiune. Transmit de acasă

Citește și: Alexandra
Ungureanu, prima reacție după ce a fost în emisiunea lui Cătălin
Măruță, infectat cu COVID-19:Vreau să o protejez pe mama

Citește și: Cum se recuperează Toni Grecu după ce s-a vindecat de COVID-19: „Nu puteam să merg la toaletă fără oxigen!’

Terapia Cluj a adus în țară și Ivermectină

Terapia Cluj a adus în țară în luna ianuarie și o cantitate de 10.000 de tablete de Ivermectină (Ivermectol) un medicament antiparazitar cu rezultate bune atât în prevenirea cât şi în tratarea infecției cu SARS-CoV-2. Această cantitate va acoperi tratamentul pentru aproximativ 1.000 de pacienți și va fi donată unităților medicale care tratează pacienți cu COVID-19. Scopul acestei donații este de a oferi pacienților acces la un alt tratament posibil eficace împotriva infecției cu noul coronavirus, utilizat deja în SUA în două protocoale, I-MASK+ și MATH+.


Ivermectina este un medicament antiparazitar, utilizat de peste 40 de ani, inclus pe lista OMS a „medicamentelor esențiale'. Această moleculă antiparazitară este sigură şi a fost utilizată de aproximativ 3,7 miliarde de oameni la nivel mondial.


Noile dovezi au arătat că Ivermectina are proprietăți reale, antivirale, antiinflamatorii și de inhibare a replicării SARS-CoV-2, nu numai în modele in-vitro şi la animale, ci şi în numeroase studii clinice din diferite centre de pe mapamond, potrivit Hotnews.ro.

În urma finalizării studiilor
clinice desfășurate în acest an, s-a ajuns la concluzia că Ivermectina
are o eficacitate semnificativă atât în profilaxia (pre şi
post-expunere) infecției cu SARS-CoV-2, dar și în toate stadiile de
evoluție a bolii. Datele științifice au mai arătat, de asemenea, efecte
benefice inclusiv la persoanele cele mai expuse riscului (vârstnici cu
comorbidități, obezi, instituționalizați, etc.).