Ce despăgubiri poți primi dacă închei polița obligatorie pentru cutremur

 Raiciu Adriana
.

Ce despăgubiri poți primi dacă închei polița obligatorie pentru cutremur. În țara noastră există două tipuri de asigurări pentru locuințe, în caz de cutremur. Una este obligatorie, iar cea de-a doua este facultativă. Iată ce despăgubiri poți primi dacă închei polița obligatorie, în caz de cutremur.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

În țara noastră există două tipuri de asigurări pentru locuințe, în caz de cutremur. Una este obligatorie, iar cea de-a doua este facultativă, însă aceasta îi poate acorda persoanei asigurate o sumă mai mare de bani. De asemenea, asigurarea obligatorie este de două tipuri, de tipul A, pentru locuințele construite din materiale rezistente, și de tipul B, pentru acele locuinție construite din alte tipuri de materiale, lemn sau chirpici.

Pentru locuințele asigurate obligatoriu cu polița de tip A, se obține maxim 20.000 de euro, în timp ce pentru cele de tip B, suma primită de asigurat este de 10.000 de euro.

Citește și:„Am intrat în panică. Medicul care mi-a descoperit tumora mi-a spus să scot tot'. Prin ce a trecut Mihaela Tatu acum 11 ani, când a avut fibrom uterin

Citește și:Încă un cutremur în România, pe 14 februarie. 160 de replici după cutremurul din Gorj

Citește și:„Cununia civilă ca să fie totul în regulă cu copilul. Să fie copilul pe numele lui'. Theo Rose a vorbit despre nunta cu Anghel Damian

Ce despăgubiri poți primi dacă închei polița obligatorie pentru cutremur

De asemenea, legea mai prevede că asigurarea pentru polița de tip A este de 20 de euro, în schimb cea pentru polița de tip B este de 10 euro. Mai trebuie precizat faptul că aceste polițe obligatorii mai acoperă și distrugerile provocate de alte dezastre naturale, precum inundațiile sau alunecări de teren, scrie Evz.

După ce a fost achiziționată o casă sau un aparatament, polița de asigurare trebuie încheiată în termen de cinci zile de la semnarea actelor de proprietate.

Legea 260/2008, mai prevede că primăria din raza de domiciliu are dreptul de a verifica dacă aceste polițe de asigurare obligatorii au fost încheiate, iar în caz contrar să aplice o amendă a cărui cuantum este cuprins între 100 și 500 de lei.

Astfel, în cazul unui cutremur, alunecări de teren sau inundații, se depune o cerere pentru primirea banilor în maximum 60 de zile. Totuși, dacă ați adus modificări la locuințe, altele decât cele aprobate printr-o autorizație de construire, dauna nu se mai plătește persoanei asigurate.

Ce este polița facultativă pentru cutremur

Pe lângă poliția obligatorie pentru cutremur, există și o poliță facultativă pentru cutremur, inundații sau alunecări de teren, produsul financiar fiind oferit de majoritatea firmelor de asigurări.

Astfel, pentru o poliță cu suma asigurată de 100.000 de euro, în cazul unui cutremur, 20.000 de euro, vor fi acoperiți de polița obligatorie, în timp ce alți 80.000 de euro, de asigurarea facultativă.

Mai mult, în cazul producerii de daune limitate, asiguratul va primi banii, în prima fază, de pe polița obligatorie, iar dacă valoarea este mai mare, atunci diferența va fi acoperită de pe polița facultativă, mai scrie sursa citată anterior.

sursă foto-Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton