Cel mai important lucru de știut, înainte de a vorbi despre pericolele asociate măștii de protecție pe care suntem obligați să o purtăm încă, este acela că măștile din farmacii sunt de unică folosință și dacă le purtați vreme îndelungată puteți dezvolta afecțiuni grave.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Toate afecțiunile cutanate preexistente la nivelul feței o să fie accentuate de purtarea măștii. Din acest motiv pacienții sunt sfătuiți să își ia măsuri de prevenție astfel încât agravarea acestor leziuni să se facă în cât mai mică măsură.
Cum ne protejăm trenul atunci când purtăm masca de protecție
Dacă vorbim de afecțiuni vasculare cum este acneea rozacee sau cuperoza, este foarte important să folosim produse care să ajute și vasele, de exemplu produse bazate pe vitamina C. Dacă este vorba de acneea obișnuită, atunci mai puțin cu acizi de fructe, mai puțin cu substanțele keratolitice.
Dacă în urma purtării măștii observăm creșterea numărului de leziuni cutanate sau agravarea celor preexistente, sau începem să avem simptome, cum ar fi usturimea, va trebui să facem un control medicul dermatolog astfel încât acesta să ajusteze tratamentul la condiția preexistentă, a declarat dermatologul Viviana Iordache în emisiunea ‘Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea’, de la Antena 3.
Afecțiunile tenului după ce purtăm mască
– dermatită de contact
– suprainfecții
– eczeme
Măștile din bumbac din punct de vedere dermatologic sunt mult mai sănătoase pentru zona respectivă. Măștile de unică folosință nu se dezinfectează și pot fi folosite o singură dată! Purtarea lor mai mult de o oră, două va face ca masca să se îmbibe și să devină un factor care poate să țină microbi. Măștile din bumbac se spală, unele dintre ele chiar la mașina de spălat, iar apoi se calcă la cea mai mare temperatură pe care o permite materialul.
Machiajul, nerecomandat sub mască! Poate agrava afecțiunile pielii
Machiajul nu este recomandat sub mască. Putem să ne machiem mai mult ochii sau zonele pe care nu le atinge masca. Machiajul rezistent 24 sau 48 de ore sau cel rezistent la transfer face oclozie mult mai mare, iar dacă aplicăm o mască peeste, atunci ocluzia va fi foarte mare, ne va transpira fața, se umple de sebum și atenție, chiar și cei fără acnee vor avea de suferit.
Cum se utilizează corect și cum se dezinfectează o mască de protecție
Atunci când fixăm masca pe faţă, trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care sunt acestea, conform dr. Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu' din Iaşi:
- Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
- Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşază peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!
- Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă, strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
- Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
- Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
- Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.