La doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare, Cazinoul din Constanța îşi arată noua înfățișare. „Perla litoralului” a fost parțial descoperită, după ce schelele de pe fațada superioară au fost date jos. Lucrările de restaurare sunt programate a fi finalizate în martie 2023.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța au început în urmă cu doi ani și se așteaptă să vedem monumentul de la malul mării, în toată splendoarea lui, în martie 2023. Proiectul reabilitării are parte de o finanţare în valoare de aproape 90 de milioane de lei, asigurată de Ministerul Dezvoltării, însă ministrul dă asigurări că dacă este nevoie de ajustări, există finanţare suplimentară.
Cândva perla litoralului românesc, Cazinoul din Constanţa, cea mai impunătoare clădire de la malul mării, are acum toată şansele să îşi recâştige această denumire. Faţada de nord a clădirii Cazinoului din Constanţa a fost dezvelită, după ce lucrările de consolidare şi reabilitare au fost realizate în proporţie de 57%.
Cum arată Cazinoul din Constanța după doi ani de restaurare
După îndepărtarea schelelor, Cazinoul este acum vizibil publicului larg care se plimbă pe faleza Cazinoului sau Acvariului din Constanţa.
Totuşi, lucrările ar putea să nu se încheie în martie 2023, aşa cum era programat, potrivit Antena 3.
Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în anul 1910
Reabilitarea Cazinoului are loc la patru decenii de la ultimele lucrări efectuate în anii 80 ai regimului comunist, când multe detalii arhitecturale și elemente originale au fost pierdute.
Cazinoul din Constanța este o clădire în stil Art Nouveau, cu mici influenţe neobaroce, fiind unul dintre simbolurile reprezentative ale orașului Constanța.
A fost ridicat în anul 1909 și inaugurat la data de 15 august 1910.
Scrisoare zidită în Cazinoul din Constanța în anii ’50, găsită în timpul lucrărilor de reabilitare
Acum doi ani, o scrisoare zidită într-una dintre ferestrele Cazinoului din Constanța, ce datează din anii ’50, a fost găsită în timpul recentelor lucrări de reabilitare.
Primăria Constanţa a transmis, atunci, printr-un comunicat de presă, mesajul pe care mai mulţi deţinuţi politic care au lucrat la repararea Cazinoului în anii 50 l-au lăsat în această clădire.
Mesajul a fost scris pe o bucată ruptă dintr-un sac de ciment de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii 50 la renovarea Cazinoului.
La acea vreme, Cazinoul fusese afectat de bombardamentele din Cel de-al Doilea Război Mondial.
„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu', este mesajul găsit de echipa de constructori.