Creștinii ortodocși se pregătesc pentru Crăciun. Nașterea lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase din an, alături de Înviere sau Paște. De altfel, înaintea acestor sărbători se ține post. În cazul Crăciunului, postul începe pe 15 noiembrie.
Câte zile are postul Crăciunului
Postul Crăciunului durează 40 de zile. Începe pe 15 noiembrie și se termină în ziua Nașterii Domnului, pe 25 decembrie.
Când începe postul Crăciunului în 2022
Pe lângă motivele general cunoscute, postul Nașterii Domnului este ținut de creștinii ortodocși și pentru a venera suferința și durerea la care a fost supusă Sfânta Născătoare de Dumnezeu din partea cărturarilor și fariseilor chiar înainte de Nașterea lui Hristos.
Povestea suferinței Fecioarei Maria
Conform Bibliei, cu puțin timp înainte ca Iosif și Sfânta Fecioară să pornească spre Betleem, au fost supuși la diferite încercări. Un oarecare scrib (n.r. persoană care scria de mână/copia cărți sau documente și care ajuta localitatea să-și țină înregistrările scrise) pe nume Anania, intrând în casa lor și văzând-o pe Fecioară însărcinată, s-a tulburat foarte tare și s-a dus la Marele Preot și la întregul consiliu iudaic, spunând „Iosif, tâmplarul, care a fost considerat un om drept, a comis o nelegiuire. El a violat în secret pe Fecioara care i-a fost dată de la templul lui Dumnezeu spre păstrare; și acum ea este însărcinată'.
Citește și: Rețetă de mâncare de spanac cu orez
Atunci slujitorii Marelui Preot au mers la casa lui Iosif, i-au luat pe Maria și pe Iosif și i-au adus la Marele Preot, care a început să o denunțe și să o rușineze pe Preasfânta Fecioară Maria.
Dar Sfânta Fecioară, plângând, a răspuns: „Domnul Dumnezeu îmi este martor că sunt nevinovată și că nu am cunoscut pe nimeni'. Atunci Marele Preot l-a acuzat pe neprihănitul Iosif, dar acesta din urmă a jurat că nu este vinovat de acest păcat.
Cu toate acestea, Marele Preot nu i-a crezut și i-a supus la procesul care era obișnuit în acele vremuri. Procesul nu a făcut decât să confirme nevinovăția Sfintei Fecioare și a neprihănitului Iosif. Toți cei prezenți au fost uimiți de acest lucru, neputând înțelege cum o Fecioară putea fi în același timp însărcinată.
După aceea, Marele Preot a permis sfântului cuplu să plece acasă în pace. Neprihănitul Iosif a luat-o pe Fecioara Maria și s-a dus la casa sa, slăvindu-l pe Dumnezeu.
Citește și: Rețete cu spanac.Cele mai creative feluri de mâncare
Dar acesta nu a fost sfârșitul încercărilor. Este bine cunoscut faptul că, după aceea, ea a împărțit cu Iosif truda unei călătorii de trei zile de la Nazaret la Betleem. Iar în Betleem nu era loc pentru Sfânta Fecioară nici într-un han, nici în vreo casă, iar noaptea se apropia deja.
Ea a fost nevoită să se adăpostească într-o peșteră care servea ca loc de odihnă și de hrănire pentru vite. În acest adăpost dintre cele mai umile, Preasfânta Fecioară a rămas în rugăciune și contemplație divină. Aici a născut fără durere pe Iisus Hristos.
Zilele imediat anterioare Nașterii nu au fost zile de odihnă și confort pentru Sfânta Maică a lui Dumnezeu. În acele zile ea a suferit diferite dureri și încercări, dar nu a renunțat la rugăciunile și contemplația ei.
De ce se ține post
Sfânta Biserică îi sfătuiește pe credincioși să țină post în amintirea durerii suferite de Fecioara Maria înainte de nașterea lui Iisus. Acest post nu trebuie să fie doar despre abținerea de la mâncare de dulce.
Postul spiritual constă în evitarea răutății, a înșelăciunii, a mâniei, a invidiei, a agitației lumești și a altor vicii.
În timpul acestui post, ca în orice moment, trebuie să arătăm fapte de iubire și de milă față de ceilalți; făcând tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care sunt în nevoie și în suferință.
Numai atunci postul va fi autentic. De altfel, în post este momentul în care te poți conecta și mai mult cu Dumnezeu prin rugăciuni.
Scopul postului
Scopul postului este ca oamenii să se concentreze asupra lucrurilor de sus, asupra Împărăției lui Dumnezeu. Este un mijloc prin care oamenii se „curățesc’ și se deschid în fața lui Dumnezeu. Prin post oamenii sunt eliberați de dependența de lucrurile lumești. În această perioadă ne ferim de a-i judeca pe alții. Nu urîm, nu mințim, nu înșelăm și ne ajutăm aproapele. De altfel, așa ar trebui să ne comportam mereu, indiferent dacă este sau nu post.
Citește și: Rețetă de plăcintă cu spanac și orez.Simplă și gustoasă
Postul în sine nu este un mijloc de a-L mulțumi pe Dumnezeu. Postul nu este o pedeapsă pentru păcatele noastre. Postul nu este nici un mijloc de suferință și durere care trebuie întreprins ca un fel de ispășire. Postim pentru a fi izbăviți de patimile carnale, astfel încât darul lui Dumnezeu al mântuirii să poată rodi în noi.
Postim și ne întoarcem privirea spre Dumnezeu în Sfânta Sa Biserică. Postul și rugăciunea merg împreună.
Perioadele de post
Postul Nașterii Domnului este una dintre cele patru perioade canonice de post din anul bisericesc. Acesta este un post de bucurie în anticiparea Nașterii lui Hristos.
Acesta este motivul pentru care este mai puțin strict decât alte perioade de post. Postul este împărțit în două perioade.
Între 15 noiembrie și 19 decembrie se respectă disciplina tradițională a postului (fără carne, lactate, pește, vin și ulei).
Marțea este dezlegare pentru vin și ulei. După data de 19 decembrie nu mai sunt dezlegări.
De ce se ține zi de post negru în Ajunul Crăciunului
Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, credincioșii țin o zi de post negru. Asta înseamnă că nu mănâncă nimic. În această zi doar se bea apă.
Rețetă de supă de post cu cartofi și orez
Acest post negru este o încercare pentru credincioșii care vor să cinstească suferințele Sfintei Fecioare. Se spune că este o curățire a trupului și o încercare pentru minte și spirit. Rugăciunile din ziua de post negru în Ajunul Crăciunului vor ajuta credincioșii să se concentreze în a îndeplini această zi dificilă.
Se mai ține post negru și în Vinerea Mare, când Iisus a fost răstignit pe Cruce. Acest post este ținut în zile importante pentru „curățenia’ sufletului. În această zi trebuie să te rogi, să îți găsești puterea să treci peste orice gând necurat, să ai voința de a ierta și bunătatea de a oferi. De fapt, trebuie să știi doar tu acest sacrificiu pe care îl faci. Trebuie să oferi mâncarea ta din această zi nevoiașilor și să lași deoparte orgoliul, mândria, invidia, răutățile, lauda și plăcerile trupești.
Cei care nu țin post negru, în seara de Ajun, mănâncă un preparat care se cheamă „scutecele lui Isus’. Sunt niște lipii subțire din făină, apă și sare, care sunt coapte pe plită.
DIETA din Postul Crăciunului. Mănânci sănătos și slăbești foarte ușor 5 kilograme!
Oricare ar fi motivul pentru care ții post sau post negru, asigură-te că lucrezi la a deveni o persoană mai bună. Până la urmă, la asta se rezumă această perioadă încărcată spiritual.
Sursa foto: Shutterstock.com