Cât timp rămân în aer particulele infectate cu COVID-19. Cercetătorii au demonstrat de ce este obligatorie purtarea măștii

 Oana Pantazi
.

Obligativitatea purtării măștii a fost recent confirmată de către cercetărorii americani, care au stabilit cât timp rămân în aer particulele de coronavirus atunci când o persoană infectată vorbește și cât de mare este pericolul de a contracta boala.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Unul dintre cele mai disputate subiecte ale momentului – necesitatea purtării măștii – a primit confirmarea, validată de specialiști, care, în urma unui studiu elaborat, au stabilit cât de mare este riscul de infectare în momentul în care o persoană infectată cu noul coronavirus vorbește fără a purta mască de protecție.

Citește și: Cum arată noua declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Particulele infectate cu coronavirus rezistă în aer 8 minute!

Studiul recent, ce vine să combată opiniile celor care susțin că purtarea măștii este inutilă, vine de la cercetătorii americani, care au descoperit că picăturile și particulele de salivă  infectate cu coronavirus care sunt împrăștiate atunci când oamenii vorbesc ar putea rezista în aer mai mult de 8 minute, ceea ce explică gradul mare de contagiozitate al COVID-19.

Conform studiului efectuat de către oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania, vorbitul tare pentru aproximativ 60 de secunde generează peste 1.000 de astfel de particule umplute cu noul coronavirus!

Citește și: Mărturia tulburătoare a italianului considerat „pacientul zero” în România. Viața lui s-a schimbat complet: „Eram considerat un delincvent și un purtător de virus”

Cât de mare este pericolul de infectare

Dat fiind că aceste picături infectate rămân în aer mai bine de 8 minute, conform studiului, este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze particulele de SARS-CoV-2 pentru a se infecta la rândul ei!

Pentru realizarea experimentului, cercetătorii americani au rugat un voluntar să repete cuvintele „Rămâi sănătos!' într-un spațiu închis ce simulează un mediu cu aer stagnant. Propoziția nu a fost aleasă întâmplător – în limba engleză, grupul de litere „th' (din cuvântul „healthy') generează cele mai multe astfel de picături de salivă.

Ulterior, cu ajutorul unui laser, cercetătorii au studiat ce se întâmplă cu particulele infectate după ce ajung în aer. Picăturile mari s-au micșorat și evaporat, dar abia după 8 minute! Pe scurt, purtarea măștii este vitală pentru a împiedica răspândirea pe scară largă a noului coronavirus.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton