Carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor, transmite Organizația Mondială a Sănătății. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni. Cine nu ar trebui să consume carne de miel foarte tânăr.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250%, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
„Apropo de ce spune OMS-ul după pandemie, ce au spus și ce nu au spus. Credibilitatea lor este undeva pe la nivelul Mării moarte. Cel puțin până când nu se va schimba acea conducere tot politică fac și nu prea au legătură cu partea medicală', a spus medicul ieșean Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.
În numai 100 de grame de carne de oaie avem jumătate din necesarul zilnic de proteine și peste 40% din vitamina B6 utilă organismului, dar și o treime din nivelul permis de colesterol. Asta pentru că grășimea din carnea de oaie are mai mulți compuși saturați decât cea de porc sau de vită.
„Să vorbim despre carnea de miel, ceea ce este adevărat, are valoare calorică ridicată și poate deveni, să zicem, toxică, dar doar în anumite condiții. Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame. (…). Fără discuție, și știți că, mai ales organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, cu rol important energetic. Iar acele cantități mici de calciu, de acid folic și de vitamina E sunt utile.
Pe de altă parte, dacă vorbim despre componenta proteică importantă și faptul că există grăsimi saturate acolo, cu colesterol cam 80 de miligrame la 100 de grame, putem spune că ar stimula, ar avea rol aterogen.
Dar vă dăm și o veste bună, nu numai alea de la OMS, unii consideră carnea de miel un afrodiziac natural', a mai spus medicul Ciuhodaru.
Cine nu ar trebui să consume carne de miel foarte tânăr
Potrivit lui, „problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni'.
„Este un conținut ridicat de colagen. Există acele oxipurine care fac digestia dificilă.
Cei care au afecțiuni metabolice, adică au gută sau afecțiuni gastrointestinale, sau afecțiuni hepatorenale preexistente, pot apărea probleme. Toxicitatea de aici vine', a explicat medicul, în direct la emisiunea „Descoperiţi cu Andreea Sava'.
Medicii atrag atenția că preparatele din miel au cantități mari de purine. Un tip de proteina, pe care o găsim doar la animalele tinere, în organe ori în carnea de vânat.
„Efectele pe termen mediu și lung sunt acumularea de acid uric în diverse structuri ale organismului, fie sub formă de calculi la nivel renal și apare litiaza urică, care este problematică. Poate să ducă la infecții, la blocaje și așa mai departe. Deci acei calculi. Pietrele la rinichi’, a spus și medicul Damian Șerban, la Pro TV.