Când trebuie să pui busuioc sub pernă, de Bobotează, ca să-ți visezi ursitul. Se spune că, de Bobotează, fetele nemăritate își visează ursitul, iar în acest sens se pune sub pernă o crenguță de busuioc primită de la preot.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Tradiția spune cum îți afli ursitul cu busuioc sub pernă, de Bobotează. Astfel, fetele nemăritate trebuie să fure o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, în noaptea dinaintea Bobotezei. Astfel, în vis, li se va arăta ursitul, adică bărbatul cu care se vor mărita și vor forma o familie fericită.
Traditia spune că în noaptea de Bobotează, pe lângă busuiocul pus sub pernă, tinerele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase.
În trecut, fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei, iar dacă, a doua zi, îl gaseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi.
În multe zone din ţară există o tradiţie foarte răspândită, împlinită de fiecare tânără care vrea să ştie cu cine se va căsători. Ea pregăteşte în Ajunul Bobotezei o turtă din făină sărată cu apă, iar bărbatul care îi aduce în vis o cană cu apă, să-i potolească setea, este ursitul ei.
Citește și: Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul
Citește și: Laurențiu Cazan, despre ultima întâlnire cu Victor Socaciu:„Era foarte abătut’
TRADIȚII DE BOBOTEAZĂ. Ce este interzis să faci de Bobotează
Potrivit tradiției creștine, în ajunul Bobotezei, creștinii ajunează, iar mulți dintre credincioși țin post negru.
În ajunul sărbătorii, oamenii trebuie să aştepte praznicul în bună înţelegere. Nu este bine ca rudele să se certe între ele.
În ziua de Bobotează, dar și în Ajunul acesteia sau de Sfântul Ioan Botezătorul și opt zile după aceea, nu se spală haine pentru că apele sunt sfințite.
Tot în ajunul sărbătorii, e bine să nu vă certaţi între voi, în familie, şi să nu vă pedepsiţi copiii, căci în caz contrar aşa o veţi ţine tot anul.
În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă cu care botează apele, oamenii, animalele și casele. De altfel, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii și mai ales a apelor, de forțele răului.
Preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul.
În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordaneala: oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul.
Se spune că apa sfinţită, numită aghiasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.
Ritualul lumânărilor de Bobotează
În unele zone ale țării se respectă ritualul lumânărilor de Bobotează.
Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata şi cealaltă băiatul pe care fata îl place.
Se spune că dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu cel al bărbatului iubit.
Vezi şi ce înseamnă când visezi păianjeni, când visezi purici, când visezi câini sau când visezi cai!
Citeşte şi despre ce înseamnă când visezi că te căsătorești şi despre ce înseamnă când te visezi mire!
Află ce înseamnă când visezi că plângi şi ce înseamnă când visezi că ți-a căzut un dinte! Ştii ce înseamnă când visezi foc sau ce înseamnă când visezi sânge?