Pe 30 noiembrie, românii care îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, respectă tradiția de a pune grâu la încolțit. Însă, când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei? VIVA! vă spune care este momentul potrivit pentru a pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei și ce simbolizează acest obicei străvechi!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Ce simbolizează grâul care se pune la încolțit de Sfântul Andrei
Ziua Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, e marcată de superstiții, iar una dintre aceastea este grâul încolțit. Tradiţia punerii grâului la încolţit în ziua Sfântului Andrei (pe 30 noiembrie) este prezentă în tot spaţiul est-european şi este veche de peste 3.000 de ani, fiind preluată de creştini din religiile mai vechi.
Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea. În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet. Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor.
Când se pune la încolțit grâul de Sfântul Andrei
La miezul nopții din ziua precedentă celei a Sfântului Andrei, oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor. Într-un ghiveci sau, pur și simplu, pe un strat de vată umedă, se pun la încolțit boabe de grâu. Se folosește câte un recipient pentru fiecare membru al familiei, potrivit Pro TV.
Potrivit tradiției, punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug în casă, dar este și o metodă de a vedea cum va fi anul următor.
Ce trebuie să faci de Sfântul Andrei să-ți visezi ursitul
Se spune că aceluia al căruia vă fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug. Tot grâul aduce și ursitul în vis. Trebuie doar să pui sub pernă 41 de boabe. Dacă visezi că cineva îți ia grâul, sigur cu acela te vei mărita.
Citește și:
Ce este melatonina și de ce spun specialiștii că ar putea fi un posibil tratament pentru COVID-19
Supa de roșii, 8 beneficii pentru sănătate în sezonul rece. Are un rol important și în lupta cu COVID-19!
Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă
Unde se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu. După ce acesta a fost plantat, recipientul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină.
Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat. Este important de știut că după ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii.
Când se aruncă grâul de Sfântul Andrei
Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an. În noaptea de Revelion se verifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și, în funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri, potrivit Libertatea. De asemenea, credința populară spune că grâul des și înalt anunță un an rodnic.
După Revelion, în prima zi a Anului Nou, grâul încolțit se dă animalelor din gospodărie. Să stiți că pisicile și câinii mănâncă iarbă și, implicit, grâu încolțit, așa că să nu vă mire dacă acestea atentează la farfurioara cu grâu de la fereastră. După Revelion îi puteți lăsa să-l mănânce, dacă nu aveți oi, capre, vaci sau alte animale și păsări în gospodărie.
De preferat ar fi să găsiți un animal care să se bucure de grâul verde și să nu-l aruncați la gunoi!