Când începe postul Crăciunului în 2022

.

Postul Crăciunului este unul dintre cele două cele mai lungi posturi din Biserica Ortodoxă, celălalt fiind Postul Mare, de Paște. Ambele durează 40 de zile. Postul este o disciplină spirituală importantă pentru creștinii ortodocși, care este văzută ca o purificare și o recăpătare a inocenței. 

Despre postul Crăciunului  – când începe și când se termină în 2022


Postul Crăciunului în 2022 începe marți, pe 15 noiembrie și se termină sâmbătă, pe 24 decembrie, cu o zi înaintea Nașterii Domnului.

Sunt 40 de zile de post și în toate acestea ar trebui să ne concentrăm pe a fi mai buni și a ne apropia de Dumnezeu. 

Citește și: Rețetă de mâncare de spanac cu orez

În timpul Postului Nașterii Domnului, oamenii trebuie să se abțină în permanență de la orice fel de carne și produse din carne, produse lactate și ouă. Acestor alimente li se mai spune produse „de dulce’.


Peștele, uleiul și vinul sunt interzise în unele zile, este permis consumul de ulei și vin în zilele de marți și joi, iar pește, ulei și vin în zilele de sâmbătă, duminică și în anumite zile de sărbătoare. 

În mod ideal, oamenii ar trebui, de asemenea, să se abțină de la relații sexuale, jocuri de noroc, distracții frivole și înjurături. Postul nu este doar despre mâncare, ci despre curățare spirituală și reconectarea cu Dumnezeu. 

Suntem sfătuiți să fim mai buni, să ne rugăm, să facem fapte bune și să ne iubim aproapele, lucruri pe care ar trebui să le facem în fiecare zi, dar mai ales în postul Crăciunului. 

Sunt 14 zile cu dezlegare la pește. Dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, creștinii nu au dezlegare la pește, doar la ulei și vin. 

Citește și: Rețete cu spanac.Cele mai creative feluri de mâncare

De ce se ține post înainte de Crăciun?

Postim înainte de Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului pentru a ne pregăti pentru celebrarea nașterii Domnului nostru. Ca și în cazul Postului Mare, Postul Nașterii este unul de pregătire, în timpul căruia ne concentrăm asupra venirii Mântuitorului prin post, rugăciune și milostenie.


Prin post, ne „mutăm atenția' de la noi înșine la ceilalți, petrecând mai puțin timp preocupându-ne de ce să mâncăm, când să mâncăm, cât să mâncăm și așa mai departe, pentru a ne folosi timpul în rugăciune sporită și în grija față de săraci. 

Citește și: Rețetă de plăcintă cu spanac și orez.Simplă și gustoasă

Învățăm prin post că putem dobândi controlul asupra lucrurilor pe care uneori permitem să ne controleze – iar pentru mulți oameni, mâncarea este un factor de control.


Totuși, în timp ce postim de mâncare, suntem provocați să postim și de păcat, de bârfă, de gelozie, de mânie și de acele alte lucruri care, deși se află în sfera noastră de control, permitem prea des să ne controleze.

În timpul Postului Nașterii Domnului, suntem chemați să ne abținem de la carne, lactate, pește, vin și ulei de măsline. În același timp, suntem provocați, în acest cadru, să postim cât mai bine posibil și să facem acest lucru în mod constant.

Zilele cu dezlegare la pește


  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 26 noiembrie – Sfântul Stelian
  • 27 noiembrie – Sfântul Mucenic Iacob Persul
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
  • 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
  • 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit
  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
  • 11 decembrie –  Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
  • 12 decembrie – Sfântul Spiridon
  • 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel
  • 18 decembrie – Sf Cuv. Daniil Sihastrul

Rețetă de supă de post cu cartofi și orez

Semnificația postului Crăciunului

Așa cum evreii au rătăcit în pustie timp de patruzeci de ani înainte de a intra în Țara Făgăduinței, Sfânta Biserică ne conduce timp de patruzeci de zile în pustia Postului Mare înainte de a intra în făgăduința lui Dumnezeu revelată la Nașterea Domnului. 

În această perioadă, regula generală este ca din 15 noiembrie până la Sărbătoarea Nașterii Domnului, nu se consumă carne, produse din carne, lactate, produse lactate sau ouă și produse din ouă. Sunt scutiți copiii sub 7 ani, femeile care alăptează și femeile însărcinate. 


DIETA din Postul Crăciunului. Mănânci sănătos și slăbești foarte ușor 5 kilograme!

Pentru cei foarte bolnavi sau foarte bătrâni, postul poate fi diminuat.

Peștele și produsele din pește, vinul și uleiul sunt permise la sfârșit de săptămână și în anumite zile ale săptămânii. 

Ultimele cinci zile ale Postului devin mai stricte – nu este permis peștele, nici măcar în weekend. Cu o zi înainte de Nașterea Domnului, în ajunul sărbătorii,  există obiceiul de a nu mânca nimic până la apariția primei stele, la începutul serii.


Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă

Începând cu ziua Sărbătorii Nașterii, urmează o perioadă de 11 zile fără post până în ajunul Teofaniei, care este o zi de post strict. Sărbătoarea Teofaniei, Botezul Domnului Iisus Hristos. Este întotdeauna o zi fără post, indiferent în ce zi a săptămânii cade.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi paste de post – cele mai delicioase rețete!

Citeşte şi despre cum se ține corect postul negru!