Ce beneficii asupra organismului au peștele și fructele de mare: sunt bune pentru imunitate, inimă și creier!

 Oana Pantazi
.

Consumul de pește și fructe de mare ajută în primul rând la imunitate, dar studiile arată că protejează inima și ne ferește de accidente vasculare și infarcte.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

În contextul perioadei dificile pe care o traversăm cu toții, sănătatea – atât cea fizică, dar și cea psihică – are de suferit. O imunitate slabă ne face să ne resimțim, cu atât mai mult cu cât perioadele stresante își pun amprenta asupra organismelor noastre.

Lipsa mișcării, lipsa somnului și lipsa unei alimentații adecvate au efecte devastatoare asupra stării de sănătate, drept urmare este foarte important să beneficiem de un sistem imunitar puternic.

Pentru asta însă, organismul are nevoie în primul rând de o alimentație echilibrată și variată, carnea de pește și fructele de mare, bogate în proteine esențiale, numărându-se printre aliații unei imunități optime.

Consumul de pește întărește imunitatea

Printre alimentele care ajută la întărirea imunității, datorită conținutului de acizi grași Omega-3, se numără peștele și, evident, fructele de mare. Mai mult, acestea mențin sănătos sistemul cardiovascular și ajută în lupta cu depresia. Este foarte important, așadar, consumul a cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână, mai ales în contextul actualei pandemii și în perioada de toamnă, când ne confruntăm și cu gripele de sezon.

Citește și: Stefan Bănică Jr vorbește în premieră despre viața de familie: „Pandemia mi-a dăruit timp cu fiul meu, Alexandru”. Cum se înțelege Lavinia Pârva cu ceilalți doi copii ai artistului / EXCLUSIV

Peștele protejează inima

Numeroase studii demonstrează că riscul de atac de cord și accident vascular cerebral este mult mai scăzut în cazul persoanelor care consumă pește și fructe de mare în mod regulat. Beneficiile de stimulare a inimii sunt în mare parte atribuite acizilor graşi omega-3, care scad trigliceridele şi scăderii tensiunii arteriale. Fiind o sursă de proteine slabe, consumul de pește este recomandat de două ori pe săptămână, indiferent de nivelul de acid gras.

Ajută la dezvoltarea creierului și îmbunătățește memoria

De asemenea, aportul de DHA, un tip de omega-3 ce se găsește aproape exclusiv în peşte, este asociat cu dezvoltarea corectă a creierului şi ochilor la copii. Conform unui studiu din 2016, publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, mamele cu un aport mai mare de peşte gras (în jur de 2 până la 3 porţii pe săptămână) aveau mai multe şanse de a avea copii cu scoruri IQ mai mari şi tot în acest studiu s-a menţionat de asemenea faptul că micuţii au avutun risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu autism. Deficienţele DHA din timpul sarcinii şi primele câteva luni ale vieţii sunt, de asemenea, legate de inteligenţa mai scăzută şi de vederea mai slabă, notează CSID.

De asemenea, contribuţiile scăzute ale acizilor graşi omega-3 au fost constatate la cei cu depresie şi anxietate – o asociaţie interesantă, dar nu suficient de convingătoare, din păcate. Totuși, cercetările mai recente sugerează faptul că adăugarea de omega-3, în special în formula EPA care se găseşte aproape exclusiv în peşte, poate îmbunătăţi simptomele asociate cu depresia, inclusiv depresia postpartum.

Nu în ultimul rând, un studiu a constatat faptul că cei cărora le place peştele prezintă proporţii mai mari de substanţă cenuşie, porţiunea creierului asociată cu memoria şi luarea deciziilor, iar consumarea regulată a peştelui poate ajuta la menţinerea integrităţii cerebrale şi a funcţionării pe măsură ce îmbătrânim. În plus, interesante sunt și sunt descoperirile care sugerează faptul că alimentaţia bazată pe peşte gras sau suplimente de ulei de peşte poate preveni sau încetini progresia bolii Alzheimer.

Citește și: Metoda neobișnuită prin care actorul Dorel Vișan s-a vindecat de hepatită cronică virală, stadiu grav: „Virușii mi i-am imaginat ca pe nişte…”

Util în cazul bolilor autoimune

Un alt domeniu în care, recent, s-au făcut descoperiri promițătoare – efectul pe care consumul de pește îl poate avea asupra bolilor autoimune, cum sunt diabetul de tip 1 şi poliartrita reumatoidă. Beneficiile se axează pe faptul că inflamaţia în organism este de cele mai multe ori implicată în dezvoltarea sau apariţia unor afecţiuni autoimune, iar DHA şi EPA au efecte antiinflamatorii în organism.

Drept urmare, unii specialişti sugerează consumul de peşte regulat sau consumul de suplimente de ulei de peşte pentru a calma simptomele sau a opri progresia. Alte studii au sugerat că uleiul de peşte poate reduce riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 1, mai menționează sursa citată.

Foto: Hepta

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton