Azi e prima zi de carantină totală, în România. 10 sfaturi utile: ce provizii să faci și ce să mănânci în timpul crizei COVID-19

 Dumba Gabriela
.

Înainte de toate, nu te panica! Panica nu ajută niciodată, așa că încearcă să-ți păstrezi calmul indiferent cât de greu ți-ar fi. Astfel, vei putea lua decizii bazate pe rațiune și vei trece cu bine și peste această epidemie de coronavirus. Pentru că ne aflăm în izolare totală și ne sunt limitate ieșirile din casă, ține cont de câteva sfaturi utile de la experți citați de Businessinsider, legate de proviziile de care ai nevoie și de ceea ce trebuie să mănânci în perioada aceasta a crizei COVID-19.

YzM3MzYxYmMyOTU4ZGVhYTVjZGQxYWU0YQ.thumb_-3YzM3MzYxYmMyOTU4ZGVhYTVjZGQxYWU0YQ.thumb_-3

 1. Când planifici mese pentru o situație de urgență, fă o selecție strictă a alimentelor. Nu-ți burduși cămara, dulapurile și frigiderul. Păstrează-le pe cele mai proaspete și neperisabile, aruncă tot ce e a expirat, consumă tot ce e pe cale să expire înainte de a merge la cumpărături.

 2. Nu face provizii pentru mai mult de două săptămâni. Cam aceasta este și durata perioadei de carantină. Oricum nu vei avea când să mănânci tot ceea ce ai cumpărat. Poți fi sigur că familia, vecinii, prietenii sau chiar autoritățile vor găsi o cale să facă aprovizionarea celor izolați dacă lucrurile se înrăutățesc.

3. Mici provizii sunt suficiente pentru a-ți asigura un confort mental. Nu e nevoie să cheltuiești milioane de lei pe alimente doar ca să te simți în siguranță.

 4. Când faci provizii, asigură-te că ai luat câteva ceva din toate grupele de nutrimente: proteine (conserve de carne sau pește), fibre (fasole, năut), carbohidrați (paste), grăsimi (ulei), dar și legume și fructe congelate.

 5. Mizează pe alimente care îți pot da energie, sunt gustoase și nu au nevoie de gătire: nuci, alune, fructe uscate, batoane proteice. Degeaba faci rezerve de zeci de kilograme de fasole uscată sau de făină. Va trebui să le și prepari în vreun fel.

6. Nu cumpăra cantități uriașe. Câte spaghete crezi că poți mânca? Poți însă să prepari în avans cantități mai mari din diverse mâncăruri, pe care să le congelezi. Foarte multe mâncăruri gătite pot fi congelate în caserole până la o lună sau chiar două, așa că depinde doar de gusturile tale: ciorbe, supe, tocănițe, sarmale, chiftele, sosuri, hummus, iahnie de fasole etc.

  7. În cazul unei carantine sau izolări la domiciliu, consumă mai întâi tot ce este proaspăt și perisabil: legume, lactate, fructe. Abia apoi treci la conserve. Dacă într-adevăr este vorba de o situație care se prelungește sau se agravează, nu vei vrea să irosești nimic din rezervele tale.

  8. Dacă într-adevăr nu dorești să arunci nimic, să știi că există alimente care pot fi consumate chiar și după data de expirare. Află care sunt acestea!

 9. Conservele și mâncărurile ambalate, cu termen extins de garanție, conțin mai multă sare, pentru a rezista o perioadă mai lungă fără să se altereze. Dacă vei fi nevoit să mănânci doar astfel de alimente un timp mai îndelungat, ai grijă să bei mai multă apă, pentru a nu te deshidrata. Deshidratarea cauzează oboseală și amețeli și nu e tocmai starea pe care vrei s-o ai într-o situație de urgență.  

10. Apa de la robinet este potabilă, dar dacă ai dubii o poți fierbe înainte să o bei. Fă o rezervă pentru 3 zile (o persoană trebuie să bea 2 l de apă pe zi). E puțin probabil ca situația să devină extremă astfel încât aprovizionarea cu apă să fie întreruptă, citează sodelicious.ro. În acest caz, e cu atât mai important să fii atent câtă sare mănânci. În plus, salvează orice lichid pe care ai putea să-l bei: apa de la conservele cu năut sau fasole, sucul de la conservele cu fructe etc.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton