De ce fumătorii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de COVID-19! Un medic a explicat pe înțelesul tuturor: „Dacă și oferi țigara altora, riscul este imens”

.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea cu coronavirus.

În plus, fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul epidemiei.


Citește și: Cei 7 factori agravanți în cazurile de coronavirus. Cine trebuie să aibă grijă în mod special: obezitatea, dar și grupa sanguină pot influența infectarea

Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile, avertizează Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate.

În plus, fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.


Concluzia este că fumatul sau vaping-ul este un factor de risc în cazul COVID-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe.

„Fără să vrei îți atingi gura’

Fumatul este cea mai interesantă cale de transmitere. Fără să vrei atingi cu buzele degetele cu care scoţi ţigara din pachet. Dacă o mai şi oferi, ca între fumători, riscul este imens’, a declarat Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş’.

Citește și: Fumătorii sunt mult mai afectați de coronavirus. Ce greșeli fac și ce măsuri de precauție trebuie să-și ia ca să prevină infectarea

Medicul spune că virusul nu se transmite dacă sunt respectate măsurile de igienă recomandate.


„Să ştiţi că virusul nu intră pe sub tiv, pe sub pantaloni şi urcă pe picior în sus. Sau găseşte o crăpătură în combinezoane şi se streacoară şi începe să te mânânce pielea. Virusul intră pe mucoasă bucală, nazală şi conjunctive’, a afirmat Emilian Imbri.

„O persoană se poate infecta fie atunci când este în contact cu cineva bolnav de Covid-19, fie când atinge o suprafaţă care nu a fost dezinfecată şi duce mâna la faţă. Şi pentru că virusul poate rezista mai multe zile, mâinile trebuie spălate de fiecare dată când atingi un obiect sau o suprafaţă care nu au fost dezinfectate’, spune medicul.