Atenție, prea multă apă ne îmbolnăvește! Ce înseamnă hidratare optimă și ce lichide trebuie să evităm vara

 Dumba Gabriela
.

Se spune că nu trebuie să apară senzația de sete pentru a bea apă, ci să avem tot timpul o sticlă cu apă alături, indiferent de locul în care ne aflăm, așa încât să luăm câteva guri chiar și atunci când nu simțim neapărat nevoia. Însă, fără să exagerăm pentru că prea multă apă ne îmbolnăvește, ne atenționează medicii!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Deshidratarea poate provoca oboseală şi o mulțime de probleme de sănătate. Asta știm cu toții. Prin urmare, încercăm să consumăm zilnic necesarul de lichide recomandat.

Este foarte important să știți că nu numai deshidratarea dăunează, ci și excesul de apă ne poate îmbolnăvi. Calculii renali au foarte multe cauze. Predispoziția genetică a pacientului este una dintre primele cauze dar mai sunt și particularitățile alimentare.

Foarte mulți pacienți care se prezintă la control cu litiaza renală nu consumă apa. Apa este cel mai important lucru în a dilua calculul și alte infecții. Apa cu lămâie asigură protecția rinichiului și protecția împotriva litiazei aparatului urinar.

Excesul de apă ne îmbolnăvește

Nu trebuie să credem că foarte multă apă protejează împotriva litiazei pentru că, paradoxal, dacă pacientul bea foarte multă apă, de exemplu 6, 8, 10 litri, poate să apară litiaza pe hiperhidratare. Băutorii mari de bere pot face foarte des litiază ale aparatului urinar, a explicat urologul Victor Cauni a explicat la emisiunea „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea', de la Antena 3.

Simptomele litiazei urinare apar cel mai frecvent în perioadele calde prin colica renală. Colica renală se caracterizează prin dureri violente în partea lombară uneori cu iradiere către partea genitală. Durerile nu se calmează cu poziția și de cele mai multe ori aduc pacientul în camera de gardă. 

În alimentație trebuie să avem grijă cu alimentele care au oxalat de calciu: 
– spanac
– sparanghel 
– roșii
– cacao
– cognac 
– produse lactate
– sare/zahăr
– exces de carne
– fructe de mare

Nisipul la rinichi apare în mute buletine ecografice. Acesta este însă un mit, nisipul nu se vede la ecograf. Când vorbim de colica renală, mulți medici recomandă un consum mare de apă, însă acesta este un alt mit. Consumul mare de apă crește dirueza și poate crește colica renală.

„În timpul unei colici renale trebuie să facem cură de sete, să nu bem apă deloc, să aplicăm antinflamator și căldură. După criza se introduc ușor-ușor lichidele înapoi în dietă. 99% dintre litiazele renale nu se mai oprează dar dacă nu corectăm și cauzele care au dus la litiază, atunci afecțiunea poate reapărea.„, spune medicul.

Apa minerală nu este recomandată 

Este nevoie de 40 ml de apă pe kilogram corp pe zi vara și 30-35 ml apa iarna. Atenție, nu trebuie să bem o apă cu mult sodium, riscul este să reținem acea apă și să ne umflăm. Dacă lucrăm la biroul maximul este de 500 ml de sodium pe sticlă. Este important să optăm pentru apă de la noi din țară. Putem obține hidratarea și din ceaiuri naturale, din plante. Nu uităm despre piureurile de fructe, pe care mulți copii le preferă. 

„Este recomandat să se evite băuturile cu cofeină, care dezhidratează. Legumele și fructele vin și ele cu aportul lor de apă. O salată poate constitui aportul de lichide necesar la o masă. Nu uităm nici de kefir, sana, lapte bătut sau bineînțeles, supele„, potrivit specialistului în nutriție Lygia Alexandrescu, citat de antena3.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton