Știe toată lumea că fructele și legumele sunt sănătoase și trebuie să facă parte din alimentația zilnică, însă nu orice fruct și nu orice legumă, avertizează nutriționoștii. Din păcate, deși par banale și nu ne-am gândi niciodată că ar putea reprezenta un pericol pentru viața noastră, anumite alimente ne pot îmbolnăvi grav.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Este foarte important să recunoaștem alimentele de calitate și să le evităm pe cele bogate în pesticide. Și, atenție, nu tot ce arată bine pe tarabe este și sănătos!
Trăim într-o lume în care pesticidele au fost folosite fără simț de răspundere și consecințele se văd. Există în continuare în sol și în apă foarte multe pesticide care vor rămâne ani de zile. Astfel, promovarea unei alimentații cât mai curate devine o necesitate.
În încercarea de a recunoaște un produs bio, ne bazăm pe etichetă, în primul rând. 'Dacă pe etichetă scrie 100% organic, evident ca aceste ingrediente sunt organice. Dacă scrie organic și atât înseamnă că peste 95% din ingrediente sunt organice sau bio sau ecologice. Eticheta pe care scrie 'cu ingrediente organice' înseamnă că peste 70% din ingrediente provin din culturi organice', a spus nutriționistul Luiza Pîrvu la emisiunea la 'Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea', de la Antena 3.
Gustul face diferența, susține nutriționistul, între alimentele naturale și cele injectate cu pesticide. Chiar și în piețe există alimente bogate în chimicale și este o falsă impresie aceea că în piață, la țarani, sunt numai fructe și legume bio.
Pesticidele pot genera o serie de efecte negative de-a lungul timpului. Efectele depind de doza la care suntem expuși și de modul în care pesticidele au ajuns în corpul nostru, a spus Luiza Pîrvu, medic specialist nutriție și boli metabolice.
Simptomele pot fi ușoare, de la dureri de cap, amețeală sau greață. Dar pe termen lung și mai ales în doze mari, când e vorba de pesticide cu potențial toxic ridicat, putem vorbi de perturbarea imunității, perturbarea fertilității și nu în ultimul rând de efecte pro-cancerigene.
Citește și:
5 alimente care NU trebuie mâncate la micul dejun. Îți pot pune sănătatea în pericol!
Un studiu făcut în SUA a arătat care sunt cele mai tratate alimente cu pesticide. Pe locurile fruntașe au fost merele, nectarinele și căpșunile, iar în materie de legume – spanacul, broccoli și roșiile.
Cele mai puțin contaminate legume și fructe sunt:
- Avocado
- Porumbul
- Ananasul
- Varza
- Ceapa
- Fasolea verde congelată rapid
- Papaya
- Mango
- Vânăta
- Kiwi
Cum îndepărtăm pesticidele de pe fructe și legume
Cercetătorii americani au demonstrat că o simplă clătire cu apă reduce nivelul de pesticide la 9 din 12 produse alimentare testate, însă nu cu mult.
O metodă bună este spălarea acestor alimente cu o soluție diluată de oțet și sare, însă acestea vor schimba gustul fructelor și legumelor.
Citește și:
Care este termenul de valabilitate al celor mai populare alimente ținute la frigider sau congelator
În toate studiile desfășurate, praful de copt a ieșit învingător în lupta cu pesticidele. O linguriță de praf de copt adăugată într-un bol cu apă este varianta ideală. Puneți produsele în această soluție și țineți-le preț de 3 minute, apoi clătiți-le cu apă curată!