Angajații români vor avea încă 3 zile libere în 2023. Care sunt acestea

 Ifrim Georgiana
.

Angajații români vor avea încă 3 zile libere în 2023. În ședința de miercuri, Guvernul va dezbate un proiect de hotărâre care prevede acordarea mai multor zile libere în 2023, față de cele prevăzute în CoduL Muncii. Astfel, pe lângă cele 15 libere legale, bugetarii vor avea parte de încă 3. Iată despre ce este vorba!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Potrivit Codului Muncii, angajații români au parte de 15 libere legale, acordate cu ocazia sărbătorilor naționale sau religioase. Zilele libere sunt: două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Vinerea Mare, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În ședința de astăzi a Guvernului, se va dezbate acordarea mai multor libere legale în anul următor, fiind vorba despre 3 zile.

Citește și: Cum arată fiul Mariei Constantin, la 13 ani.Codrin locuiește cu tatăl lui, după divorțul părinților

Citește și: Fiul lui Valentin Uritescu, gest emoționant în amintirea regretatului actor:„Ne este tare dor de el, l-am iubit mult'

Citește și: Teodora și Alex de la „Insula Iubirii' au făcut nunta.Fiica lor, Emma, a fost botezată

Citește și: Ce dietă ține Vica Blochina înainte sa plece la Survivor 2023:”Nu mai ai pofte de niciun fel”

Angajații români vor avea încă 3 zile libere în 2023

Potrivit documentului aflat în dezbatere, 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) şi 14 august (luni) 2023 vor fi declarate zile libere. Măsura a fost luată deoarece acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de week-end.

Din păcate, la locurile de muncă în care lucrul nu poate fi întrerupt din cauza specificului activităţii, aceste libere suplimentare nu vor fi acordate.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preceda și/sau care succedă zilelor de sărbatoare legală în care nu se lucrează.

Ce zile libere au angajații români în 2023

Potrivit Codului Muncii, angajații români beneficiază de 15 libere legale în 2023. Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun

Sursa foto: Arhiva Viva!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton