Ambrozia, numită și Otrava zeilor, este o plantă periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi. Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturile agricole, iar necurățarea ei atrage amenzi usturătoare. Cum se manifestă alergia la ambrozie.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
De la jumătatea lunii iulie, ambrozia produce cantități excesive de polen, iar sfârșitul acestei perioade poate ajunge până la sfârșitul lunii septembrie.
În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase. Populația ce este afectată de această planta este una extrem de variată, începând cu copii de sub 1 an.
Cum apare alergia la polen
Alergia la ambrozie apare atunci când o cantitate mică de polen este inhalată și ajunge în căile respiratorii. Organismul vede acest polen, aparent banal, drept un corp străin care trebuie eliminat. Drept urmare, declanșează un răspuns imunitar pentru a elimina „invadatorul'.
Este suficientă o concentrație de polen mai mică de 30 grăuncioare/m3 pentru a declanșa reacția alergică. Mai mult, persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar și atunci când există 1-2 grăuncioare de polen/m3.
Cum se manifestă alergia la ambrozie
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare altor forme de alergie la polen. Dacă în cazul astmaticilor agravează simptomele și poate provoca tuse și respirație șuierătoare, pentru persoanele alergice determină simptome precum:
- strănut;
- nas înfundat;
- secreții nazale apoase (rinoree);
- cefalee;
- iritații ale ochilor;
- mâncărime în gât;
- pierderea mirosului;
- somnolență;
- oboseală cronică.
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei la care oamenii trebuie să fie atenți sunt: strănut, secreții nazale apoase, lăcrimare, congestie ocular, iar cele ale astmului sunt episoadele de tuse și dificultatea în respirație.
Se poate muri din cauza alergiei la ambrozie
Alte simptome pe care oamenii trebuie să le ia în serios când se manifestă și trebuie să meargă la medic în cel mai scurt timp sunt leziunile de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
Cea mai gravă formă de reacție a acestei alergi o reprezintă șocul anafilactic, care este brusc și care poate cauza decesul prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.
Ce tratament există pentru alergia la ambrozie
Tratamentul este stabilit de către doctorul alergolog în funcție de gravitatea simptomelor. După stabilirea diagnosticului, acesta poate recomanda antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi. Antihistaminicele orale se iau preventiv pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor, iar spray-urile se folosesc imediat după contactul cu polenul de ambrozie.
Este bine să știi că răspunsul la medicamente diferă de la o persoană la alta și că întreruperea tratamentului duce la pierderea protecției. Dacă, totuși, simptomele par a se agrava după administrarea de antihistaminice sau corticosteroizi, este recomandat să vorbești cu doctorul.