Deja COVID-19 ne-a scos pe toți din rutină și ne-a schimbat modul de viață, dar, conform specialiștilor, acesta este doar începutul! Iată cât timp vom mai purta măștile și cum se vor schimba viețile noastre de acum înainte!
Acum două luni, încă era o ciudățenie să vezi oameni cu măști pe față pe stradă sau în mijloacele de transport în comun. Acum, pentru noi asta e normalitatea… Și, după cum afirmă, specialiștii, vom purta măști și mănuși cam doi ani de acum înainte. Asta dacă nu se va descoperi un vaccin eficient…
Pe scurt, de acum înainte vom circula pe stradă, vom merge la serviciu și vom ieși la întâlniri cu prietenii cu măștile pe față, cel puțin în următorii doi ani.
„Va trebui să ne obişnuim să respectăm în mod curent unele dintre aceste măsuri care sunt introduse acum, adică acelea referitoare la măsurile igienice şi la o anumită distanţare socială, fără să fie exagerate.
Eu mă aştept ca această pandemie să dureze circa doi ani de zile, sigur, cu o scădere a intensităţii transmiterii probabil în anul următor, iar pe de altă parte aştept, este posibil, să ajungem şi la o situaţie de sezonalitate pentru infecţia cu noul coronavirus’, a afirmat profesorul Alexandru Rafila, citat de adevărul.ro.
Chiar dacă relaxarea restricțiilor va începe spre sfârșitul lunii mai, asta nu înseamnă însă că va trebui să renunțăm la obișnuința de a ne igieniza sau că vom renunța la măsurile de protecție, ne avertizează și ministrul Sănătății.
„Ţinem foarte mult la restricţii fiindcă vin trei-patru săptămâni destul de grele. Vorbim poate de o relaxare după 15-20 mai sau 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face progresiv. Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi. Adică trebuie să ne gândim că o relaxare pe care o facem va rămâne cu nişte precauţii', a spus Nelu Tătaru.
Va trebui să respectăm în continuare regulile
După ce vom depăși punctul culminant al crizei, va urma o perioadă de conviețuire cu virusul, perioadă în care nu va fi cazul să ne relaxăm.
„Imunitatea se realizează în două feluri: dacă am variantă de vaccinare – şi nu am deocamdată – sau dacă este imunizarea naturală care se face trecând prin boală.
Pentru a putea gândi o variantă în care cineva, indiferent de vârstă, a fost asimptomatic şi a făcut totuşi boala, înseamnă că, la un moment dat, voi face testare serologică, pentru a-mi da seama dacă există deja anticorpii protectori.
Asta îmi va spune că persoana respectivă a trecut prin boală. Ca principiu, este clar că şi după ce va trece vârful maxim de îmbolnăviri va fi o etapă pe care o vom numi etapă de convieţuire cu virusul. Şi pentru a avea o convieţuire armonioasă, e clar că noi toţi trebuie să respectăm în continuare nişte reguli’, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof . dr. Matei Balş’ din Bucureşti.
Și în școli se schimbă lucrurile
Dat fiind că și cursurile în școli, licee și facultăți vor începe tot
spre finele lunii mai, începutul lui iunie, regulile privind igienizarea
și, evident, distanțarea socială vor trebui respectate și în
instituțiile de învățământ, ceea ce presupune că vor trebui însușite
comportamente noi.
„Chiar dacă nu vorbim de izolarea obligatorie la domiciliu – vom avea nevoie de distanţare socială în toate activităţile pe care le întreprindem. Nu contează că e vorba de elevi sau de adulţi, toată lumea va purta masca şi mănuşile.
Sigur că discuţiile vor fi nuanţate pentru că la şcoală mi se pare mai important ca aşezarea elevilor în bancă să se facă cu păstrarea distanţei sociale, decât să am doar mască şi să am contact nemijlocit.
Aici trebuie discutat. Dar rămân aceste posibilităţi, inclusiv masca, tocmai pentru că e greu de spus ce va fi după luna mai’, a completat medicul, conform sursei citate.
În sezonul rece, un alt vârf epidemiologic
Conform specialiștilor, la toamnă, cel mai probabil în noiembrie-decembrie, ne vom confrunta cu un alt vârf de COVID 19.
„Cam aşa funcţionează lucrurile, e evoluţia naturală în astfel de infecţii. A fost o pandemie, va urma şi un vârf epidemiologic. Şi atunci, este clar că nu poţi să ţii lumea acasă – mă refer şi la elevi şi la adulţi, din considerente economice, psihologice, şi atunci trebuie să găseşti o variantă de mijloc.
Să relaxezi măsurile de acum, mă refer la partea de obligativitate, dar trebuie să înlocuieşti cu nişte măsuri care să prevină totuşi infectarea’, a completat dr. Marinescu.
Când va apărea o relaxare a pandemiei
În ceea ce privește copiii, va fi mai greu în privința regulilor de distanțare socială, cu atât mai mult cu cât vorbim despre așezarea acestora în bănci, unde distanța este mult mai mică decât cea impusă…
Evident, impactul psihologic va fi mare, dar de acum înainte aceasta va fi normalitatea noastră. Chiar dacă va apărea o relaxare a pandemiei, nu va trebui să lăsăm garda jos nicio clipă.
„Probabil că undeva din 16 mai – dacă lucrurile vor merge pe acelaşi făgaş – ar trebui să fie o relaxare în direcţia aceasta. Cu păstrarea acelor măsuri, pentru că altfel e clar că anul şcolar va fi compromis. Dacă nu vor începe şcolile undeva către 1 iunie, e inutil, pentru că înseamnă că anul şcolar nu va mai putea fi reluat’, a concluzionat doctului Marinescu.
Foto: Hepta