Alexandru Rafila, program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID: "Persoane care n-au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior"

 Oana Pantazi
.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promite un program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID. La noi în țară a fost înregistrat primul proces intentat companiei Pfizer, Ministerului Sănătății și Guvernului de către o femeie care, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19, spune s-a ales cu mai multe afecțiuni.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Alexandru Rafila promite un program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID, menținonând că această infecție a avut efecte neașteptate, persoane care nu au avut nimic în timpul bolii având de suferit ulterior. Ministrul Sănătății spune că va fi inițiat un program de recuperare respiratorie şi neurologică pentru pacienții care au rămas cu sechele în urma COVID.

Alexandru Rafila: „În România nu a existat obligativitatea vaccinării”

După ce o femeie care s-a vaccinat împotriva COVID-19 a intentat companiei Pfizer, Ministerului Sănătății și Guvernului, susținând că s-a ales cu mai multe afecțiuni și cerând 1 milion de euro despăgubiri, Alexandru Rafila a punctat că vaccinarea nu a fost obligatorie în România. Alexandru Rafila a dezvăluit apoi că va fi inițiat un program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID.

Citește și: Pictorial exclusiv cu Paula Seling și fiica ei, în vârstă de 9 ani. De ce a ținut totul secret până acum:„Ne iubim enorm și am sentimentul că Dumnezeu ne-a pregătit, pentru venirea ei, de mult timp / SUPEREXCLUSIVITATE

Citește și: Anca Pandrea, gest emoționant în memoria lui Iurie Darie. Ce face de Sărbători, la mormântul lui:„Îi punem și lui tacâmuri la masă, ca și când este aici / EXCLUSIV

Citește și: „Nevastă-mea zice că nu stau destul pe acasă'.Cum își crește Codin Maticiuc copiii

Citește și: Bănel Nicoliță are o nouă iubită, la aproape 3 ani de la divorț:„Sunt într-o relație. Nu pot să ascund faptul că…’

„În România nu a existat obligativitatea vaccinării. A existat cel mult o obligativitate indirectă, pentru că circulaţia în UE era condiţionată de certificatul verde. Sunt ţări care încă mai utilizează acest lucru pentru oameni care vin din afara UE. În Italia, spre exemplu, există încă o astfel de procedură pentru cei care vin din China.

În pandemie, în Italia dacă nu aveai un astfel de certificat, nu puteai urca în mijloacele de transport în comun. În România nu a fost aşa ceva. Noi am fost mai echilibraţi în luarea deciziilor, a spus Alexandru Rafila, în emisiunea Punctul culminant de la România TV.

Alexandru Rafila, program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID

De-a lungul pandemiei, populația s-a scindat în două tabere – pro și anti-vaccin -, existând nenumărate controverse în această privință. Dacă mulți dintre cei care s-au vaccinat au făcut forme mai ușoare de COVID-19 sau deloc, au fost și nenumărate cazuri în care pacienții, vaccinați sau nu, au rămas cu sechele pe termen lung. Drept urmare, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dezvăluit că, în viitorul apropiat, în România va fi inițiat un program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID.

„Sunt persoane care nu-şi regăsesc deplina capacitate de muncă, de viaţă normală, care au dezvoltat fibroze pulmonare, microtromboze care afectează diverse tesuturi si organe. Eu am generat la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect care să permită în noul contract cadru dezvoltarea de către Casa de Sănătate a unui program de recuperare a acestor pacienţi, care au nevoie de recuperare respiratorie sau neurologică.

La Marius Nasta există deja o unitate de specialişti care lucrează la recuperarea pacienţilor cu sechele, mai avem de lucru în partea de neurologie. Sunt, spre exemplu, persoane care au trecut prin boală şi acuză somnolenţă în timpul zilei, lucru care nu exista înainte de boală.

Infecţia COVID a fost şi oarecum perversă pentru că persoanele care nu au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior. Complicaţii tardive au arătat că aveau microtromboze care afectau diverse ţesuturi sau organe ca urmare a acestei boli„, a mai spus ministrul Rafila la România TV.

Recentul val de viroze are legătură cu ridicarea restricțiilor din pandemie

În acest moment, în România sunt nenumărate cazuri de viroze, iar ministrul Rafila a dezvăluit că acest lucru are legătură cu ridicarea restricțiilor din pandemie. Imediat după aceea, virusurile, care au stagnat în pandemie, au început să circule, găsind teren propice, dat fiind că imunitatea oamenilor a scăzut în acea perioadă. Alexandru Rafila a dezvăluit că, în viitorul apropiat, în România va fi inițiat un program de recuperare pentru pacienții cu long-COVID.

„Noi am stat 2-3 ani cu măsuri de restricţie riguroase, ceea ce a făcut ca şi celelalte virusuri să circule mult mai puţin, anul trecut, acum doi ani. Nu am avut aproape deloc cazuri de gripă. Când am ridicat restricţiile, virusurile au început să circule foarte intens şi au găsit o populaţie care are o apărare mult mai redusă decât avea an de an. Pentru că dacă ai contact în fiecare an cu un microb, cu un virus, există o anumită imunitate generală în populaţie, iar această stare de imunitate a dispărut tocmai ca urmare a lipsei circulaţiei virusurilor în anii precedenţi.

În general, vaccinurile sunt eficiente si sigure. Şi pentru COVID au fost la început când opreau transmiterea, ulterior, după modificarea virusului, si-au pierdut această eficacitate, dar complicatiile generate de vaccin sunt incomparabil mai reduse decat cele generate de virus. Una este să ai la un milion de pacienţi 100 de mii de cazuri cu sechele şi altceva este să ai la un milion de vaccinaţi 1.000 de cazuri cu efecte secundare. Este de o sută de ori mai puţin„, a mai spus ministrul Rafila pentru sursa citată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton