Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor generice: "E vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației"

 Dumitrache Laura
.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit recent despre scumpirea medicamentelor din România. Acesta a vorbit într-o declarație despre criza medicamentelor generice. Românii vor trebui să scoate mai mulți bani din buzunare pentru pastile, deoarece mai multe medicamente au dispărut din farmacii.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit recent despre scumpirea medicamentelor care au dispărut de pe piața românească. Conform acestuia, vor fi adăugate taxe de clawback de 15%. Mai mult, Rafila a precizat că prețurile vor fi actualizate cu rata inflației.

alexandru rafilaalexandru rafila

Alexandru Rafila a mai transmis că medicamentele generice sunt diverse și reprezintă baza tratamentului pentru majoritatea pacienților din România. De asemenea, Ministrul Sănătății a mai specificat că 80% din medicamentele folosite de pacienți sunt generice și 20% sunt originale.

Citește și: Rică Răducanu cheltuie pensia doar pe medicamente și se întreține din cea a soției: 'Nu se poate trăi așa. Eu iau câte 9 pastile pe zi'

Citește și:„Nu pot să dorm fără medicamente. Bine că am rămas întreg ca fizic'. Cum l-au afectat pe Cristi Borcea anii petrecuți în închisoare și ce amintiri tulburătoare are

Citește și:De ce nu se găsesc medicamente pentru viroză și gripă și cu ce pot fi înlocuite antiinflamatoarele şi antiviralele lipsă

Citește și:Obiecte admise și interzise în bagajul de mână. Ai sau nu voie cu medicamente în avion?

Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor generice

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit recent despre scumpira medicamentelor genetice din România. Acesta a declarat că în cazul pastilele sub 50 de lei, prețurile vor fi actualizare cu rata infalației. Alexandru Rafila susține că medicamentele din România nu sunt scumpe, spre deosebire de celelalte țări.

„Știu că toată lumea are diverse opinii. Nu cred că discutăm de prețuri mari la medicamente în România. (…) Sunt cele mai mici din Europa. E greu de crezut că ele sunt mari de vreme ce sunt cele mai mici. (…) Există senzația falsă că medicamentele sunt scumpe.Medicamentele nu sunt scumpe în România și cu lucrul ăsta e toată lumea de acord. Da, e vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei. La medicamentele generice, 90% sunt cu valoare până la 50 de lei, sunt extrem de ieftine unele dintre ele. Adică un medicament care are preț de desfacere la farmacie de 3 lei, la care mai plătești și clawback, mai plătești și costurile de producție… el nu mai e rentabil economic și atunci producătorul pur și simplu renunță la el', a mai declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Ce sunt medicamentele genetice

Medicamentele generice pot fi diverse, potrivit ministrului Sănătății. Rafila a declarat că acestea reprezintă bazat tratamentului pentru majoritatea pacienților din România.

„Medicamentul generic e cel pentru care nu mai există un patent, adică nu e inovativ, ci e unul pe care orice fabrică de medicamente (…) poate să-l fabrice. Diferența majoră e legată de faptul că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru majoritate a pacienților.80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice, doar 20% sunt originale. Dacă discutăm de banii alocați, doar 20% din bani finanțează această proporție de 80% din medicamente, restul de 80% din bani merg la medicamentele originale. Bolile grave au nevoie de medicamente originale.(…) Ele de ani nu mai existau și continuam să stabilim prețul în funcție de produse care nu există, ceea ce iar nu e în regulă.„, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: „E normal să facem lucrul acesta”

Alexandru Rafila a precizat că vor dispărea unele medicamente, iar acestea vor fi înlocuite de altele mai scumpe. Totodată, ministrul Sănătății a mai vorbit și despre taxa clawback care va fi rezolvată într-o lună, iar problema indexării prețurilor cu rata inflației în cazul medicamentelor ieftine va fi rezoltată în prima jumătate a acestui an.

„Suntem acum în situația să avem un act normativ pe care-l vom adopta în următoarele săptămâni legat de partea cu clawback-ul și vom propune curând și unul legat de această actualizare cu rata inflației la medicamentele cu valoare de până la 50 de lei.E normal să facem lucrul acesta, că aceste medicamente tratează foarte multe boli importante (…) și nu ne permitem să nu finanțăm această activitate corespunzător încât ele să existe pe piață', a mai declarat Alexandru Rafila.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton