Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor de coronavirus la noi în țară pare relativ mic, profesorul Alexandru Rafila estimează că acesta este, probabil, de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI
În ultima vreme, în contextul perioadei de relaxare, numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a început să crească în mod alarmant. Mai mult, profesorul Alexandru Rafila a declarat, recent, că, de fapt, statisticile oficiale nu prezintă numărul real al celor infectați, iar asta deoarece la noi în țară sunt testate doar persoanele simptomatice, cele asimptomatice reprezentând o parte substanțială a celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.
„Mai puțin de 10 nu o să fie'
De la începutul pandemiei de coronavirus au fost înregistrate 22.415 cazuri și 1437 de decese, iar ieri în România au fost semnalate 250 de îmbolnăviri de COVID-19, însă nu au fost luate în calcul decât persoanele simptomatice și anumite categorii bine definite, cum ar fi personalul medical, pacienții oncologici, cei cu dializă și alte persoane cu comobidități.
„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie’, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Testarea în masă nu este relevantă
Dat fiind că în România se pregătește un studiu de seroprevalență, Alexandru Rafila a menționat că o testare în masă a populației nu ar avea o relevanță epidemiologică prea mare.
„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost’, a spus Rafila pentru sursa citată.
Imunizarea naturală, în câțiva ani!
Doctorul Rafila a mai adăugat că, dacă nu s-ar găsi un vaccin împotriva coronavirusului, imunizarea naturală a populației s-ar produce în câțiva ani, după ce ar trece toată lumea prin îmbolnăvire, și a subliniat că România va trebui să „rezerve' din timp un vaccin.
„Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine’, a conchis Rafila.
Foto: Hepta