Un studiu american relevă modul în care paracetamolul ne afectează emoțiile. Deși este unul dintre cele mai folosite analgezice din lume, puțină lume știe care sunt efectele adverse și contraindicațiile paracetamolului. Așadar, cercetătorii americani susțin că paracetamolul ne face să nu mai evoluăm corect pericolele și ne predispune la un comportament riscant.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Cel mai frecvent folosit medicament pentru dureri şi nu numai, acetaminofenul, cunoscut drept paracetamol, poate avea efecte și asupra emoțiilor. Studiul american a avut drept obiectiv măsurarea schimbărilor ce apar în comportamentul celor care se află sub influența unor tratamente cu medicamente pentru care nu e nevoie de prescripție medicală.
În ce mod paracetamolul afectează emoțiile
„Acetaminofenul îi face pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscate – pur și simplu nu se mai simt speriați, a explicat neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio, când rezultatele studiului au fost publicate, potrivit celor de la SmartLiving.
„Cu aproape 25% din populația SUA sub administrare săptămânală cu acetaminofen, scăderea percepției de risc și creșterea asumării de riscuri ar putea avea efecte importante asupra societății, a mai spus acesta.
Evitați să luați paracetamol atunci când doriți să comunicați sincer cu cei dragi, deoarece vă blochează capacitatea de a simți empatie pentru ei, avertizează oamenii de știință. Cele mai recente cercetări sugerează că exact aceleași substanțe chimice circulă prin și afectează regiunile creierului care controlează și empatia și compasiunea.
Și Dominik Mischkowski, psiholog de la Universitatea Ohio, a arătat, în două studii, că paracetamolul (sau acetaminofenul cum îi spun americanii) afectează personalitatea oamenilor, atenuându-le emoțiile. El a spus că oamenii ar trebui să fie mult mai conștienți de efectul acestor pastile, astfel încât să nu mai fie administrate în neștire, citează unica.ro.
Ce poți păți dacă iei paracetamol și bei alcool
Însă administrarea paracetamolului în asociere cu băuturile alcoolice este contraindicată. Ficatul este responsabil atât pentru metabolizarea paracetamolului, cât și pentru cea a alcoolului.
Studiile efectuate în domeniu au arătat că ambele substanțe, acetaminofenul și alcoolul, sunt dăunătoare ficatului. De aceea se recomandă ca cele două să nu fie consumate în același timp.
Citește și: Cine este Diana, noua iubită a lui Alex Dobrescu. Are 21 de ani și e studentă:„Ne cunoaștem de ceva vreme
Efecte adverse ale paracetamolului
Medicii avertizează că acest banal medicament poate da reacţii adverse dezastruoase dacă este luat în doze mari și pe termen lung. Cel mai adesea poate provoca creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, fiind hepatotoxic.
În plus, utilizările zilnice peste dozele recomandate de prospect pot produce la leziuni renale sau hepatice.
De asemenea, folosirea îndelungată a paracetamolului creşte riscul de apariţie a tumorilor maligne hematologice. În cazuri rare, medicamentul poate cauza reacţii pe piele potenţial fatale.
Studii recente au demonstrat că paracetamolul nu este deloc inofensiv faţă de stomac, inducând chiar şi astm, ADHD (deficit de atentie) – la copii, dar şi boli de inimă şi rinichi, potenţial letale în cazul adulţilor.
Desi paracetamolul este utilizat de toata lumea fara retetă, unele persoane prezinta contraindicatie pentru acest medicament. Este vorba de pacientii cu:
- Afectare hepatica severa (cum ar fi inflamatie acuta sau ciroza)
- Subnutritie
- Afectare renala severa
- Alergie la paracetamol