Cum poți să obții vouchere materna 2023. Ce acte ai nevoie și unde poți folosi voucherele

.

Femeile din București pot obține vouchere materna și în 2023. Acesta un ajutor din partea Primăriei Municipiului București pentru a le fi decontate medicamente și acte medicale necesare în sarcină. Voucherele maternă 2023 sunt două vouchere în valoare de 1.000 de lei fiecare. Mai jos poți afla totul despre cum se obțin, ce acte ai nevoie și cum poți folosi sumele din cadrul voucherelor.

Cum poți să obții vouchere materna 2023. Ce acte ai nevoie și unde le poți folosi


Voucherele materna 2023 sunt destinate femeilor însărcinate din București. Pentru început, trebuie să știi că voucherele maternă 2023 emise până la 31 octombrie 2023 au termen de valabilitate până la 31 decembrie 2023. 

Voucherele emise în perioada 1 noiembrie 2023 și 31 decembrie 2023 sunt valabile până pe 31 decembrie 2024. 

Pentru a obține aceste vouchere, trebuie ca domiciliul persoanei însărcinate să fie în București sau să fi avut domiciliul în București de cel puțin șase luni la momentul depunerii cererii.


Când depui actele, trebuie ca sarcina să fie de minim 10 săptămâni, adică două luni și jumătate. Cererea pe care o trimiți trebuie să fie în format PDF și la o rezoluție de 200×200 dpi. 

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

Femeile însărcinate trebuie să nu aibă nicio datorie la bugetul local pentru a beneficia de aceste vouchere.

Acte necesare

Pentru a obține acest ajutor, ai nevoie de o cerere tip, notă de informare beneficiari, o declarație de consimțământ, o copie după actul de identitate, certificat fiscal, o adeverință eliberată de medicul ginecolog unde să se stipuleze vârsta biometrică a sarcinii, o ecografie de confirmare a sarcinii incipiente și ultima ecografie. 


Apoi, poți obține primul voucher de 1000 de lei după procesarea cererii. Al doilea voucher de aceeași valoare se acordă când sarcina a intrat în săptămâna 24. 

Voucherele vor fi primite sub forma unor tichete în valoare de 50 de lei fiecare.


Condițiile de acordare a voucherelor materna 2023

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București explică condițiile de acordare a voucherelor de 2.000 de lei pentru gravide.

Iată informațiile de pe site-ul DGASMB:

Condiții:

– oricărei femei cu vârsta de peste 18 ani

– cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință, de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10 – a de sarcină

-nu înregistrează datorii față de bugetul local


Acte necesare

Conform regulamentului de acordare a voucherelor, acestea se acordă după procesarea următoarelor documente, pe care gravida trebuie să le pună la dispoziție:

  • cerere-tip; modelul poate fi descărcat de pe site-ul DGAS;
  • copie a cărţii de identitate a femeii gravide; în cazul vizei, copia se va face şi pe verso;
  • certificat fiscal emis de către Direcţia de Impozite şi Taxe Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor la bugetul local;

Când este echinocțiul de primăvară în 2023


  • adeverinţă eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii şi copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz; Adeverința emisă de către medicul ginecolog, care atestă vârsta biometrică a sarcinii, trebuie să fie eliberată cu cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului, pentru gravidele care depun inițial dosarul. În cazul gravidelor care depun completarea pentru tranșa a II a, adeverința trebuie să fie eliberată de maxim 30 zile calendaristice.
  • la intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverinţă de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii şi o copie a ecografiei morfologice de sarcină trimestrul II, după caz.

Cum pot fi folosite voucherele Materna 2023

Femeile însărcinate pot plăti cu aceste vouchere orice fel de serviciu medical necesar monitorizării sarcinii. Ele pot merge la orice clinică publică sau privată, cu condiția ca acea clinică să aibă contract cu societatea care emite voucherele. 

Dar serviciul poate să nu aibă legătură cu domeniul Obstretică-ginecologie. 

Gravidele pot plăti medicamente, tratamente, suplimente nutritive ori dispozitive medicale din orice farmacie. 

Fiecare femeie însărcinată va primi o listă cu unitățile în care pot fi folosite voucherele. 


Pregătire pentru naștere. Ce trebuie să facă fiecare femeie însărcinată

O parte importantă a îngrijirii unui nou-născut este să ai grijă și de tine. Ia în considerare obținerea de ajutor în această perioadă, care poate fi agitată și copleșitoare.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Rudele și prietenii ar putea dori să ajute. Chiar dacă nu ești de acord asupra unor lucruri, propriile lor experiențe ar putea fi de ajutor. Este rezonabil să le ceri tuturor celor care se ocupă sau te ajută cu bebelușul să fie la zi cu vaccinurile și să te ajute doar dacă se simt bine.


Dar dacă nu te simți în stare să primești oaspeți sau ai alte preocupări, nu te simți vinovată că limitezi numărul de vizitatori.

Manipularea nou-născutului 

Dacă nu ai petrecut mult timp în preajma nou-născuților, aceștia pot părea foarte fragili. Iată câteva noțiuni de bază:

Spală-te pe mâini sau dezinfectează-te înainte de a manipula bebelușul. Nou-născuții nu au încă un sistem imunitar puternic, așa că sunt expuși riscului de infecții. Asigură-te că toți cei care manipulează bebelușul au mâinile curate.

Susține capul și gâtul bebelușului. Leagănă-i capul atunci când îl porți în brațe și susține-i capul atunci când îl porți în poziție verticală sau când îl întinzi pe pat.

Asigură-te că bebelușul este bine fixat în port-bebe, cărucior sau scaun auto. Limitează orice activitate care ar putea fi prea dură sau săltăreață.

Legătura cu nou-născutul și liniștirea acestuia

Legătura este una dintre cele mai plăcute părți ale îngrijirii bebelușului. Ea are loc în timpul perioadei sensibile din primele ore și zile după naștere, când părinții stabilesc o legătură profundă cu sugarul lor. 

Apropierea fizică poate promova o conexiune emoțională.

Pentru sugari, atașamentul contribuie la creșterea lor emoțională, care le afectează și dezvoltarea în alte domenii, cum ar fi creșterea fizică. 

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Bebelușii, în special cei prematuri și cei cu probleme medicale, pot răspunde la masajul pentru sugari. 

Unele tipuri de masaj pot spori legătura și pot ajuta la creșterea și dezvoltarea sugarului. Multe cărți și videoclipuri tratează masajul pentru sugari – cere recomandări medicului. Ai grijă, totuși – bebelușii nu sunt la fel de puternici ca adulții, așa că masează-l ușor.

De obicei, bebelușilor le plac sunetele vocale, cum ar fi vorbitul, bâlbâitul, cântatul și alte sunete. Probabil că bebelușului tău îi va plăcea să asculte muzică. 

Zornăitoarele pentru bebeluși și jucăriile muzicale sunt alte modalități bune de a stimula auzul sugarului tău.

Unii bebeluși pot fi neobișnuit de sensibili la atingere, la lumină sau la sunete și s-ar putea să se sperie și să plângă ușor, să doarmă mai puțin decât te aștepți sau să își întoarcă fața când cineva le vorbește sau le cântă. Dacă acesta este cazul bebelușului tău, menține nivelul de zgomot și de lumină scăzut sau moderat.

Înfășatul

Înfășatul, care funcționează bine pentru unii bebeluși în primele săptămâni, este o altă tehnică de liniștire pe care trebuie să o înveți. Înfășatul corect menține brațele bebelușului aproape de corp, lăsându-i în același timp să își miște puțin picioarele. 

Nu numai că înfășatul ține copilul cald, dar pare să le dea celor mai mulți nou-născuți un sentiment de siguranță și confort. 

De asemenea, înfășatul poate ajuta la limitarea reflexului de sperietură, care poate trezi un bebeluș.

Întinde o pătură pentru bebeluși, cu un colț ușor îndoit.

Așează bebelușul cu fața în sus pe pătură, cu capul deasupra colțului îndoit.

Înfășoară colțul stâng peste corpul bebelușului și înfășoară-l sub spatele bebelușului, trecând pe sub brațul drept.

Ridică colțul de jos peste picioarele bebelușului și tragi-l spre cap, îndoind țesătura în jos dacă se apropie de față. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Ai grijă să nu înfășori prea strâns în jurul șoldurilor. Șoldurile și genunchii trebuie să fie ușor îndoiți și întorși în afară. Înfășurarea prea strânsă a bebelușului poate crește șansele de displazie de șold.

Ia colțul din dreapta în jurul bebelușului și înfășoară-l sub spatele bebelușului pe partea stângă, lăsând doar gâtul și capul expuse. 

Pentru a te asigura că bebelușul nu este înfășurat prea strâns, asigură-te că poți strecura o mână între pătură și pieptul bebelușului, ceea ce va permite o respirație confortabilă. 

Dar asigură-te că pătura nu este atât de lejeră încât să se poată desface.

Bebelușii nu ar trebui să fie înfășurați după ce dau semne că încep să se rostogolească. Asta se întâmplă de obicei când au 2 luni. La această vârstă, unii bebeluși se pot rostogoli în timp ce sunt înfășurați, ceea ce le crește riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS).

Scutece

Indiferent dacă folosești scutece din pânză sau de unică folosință, micuțul tău le va murdări de aproximativ 10 ori pe zi sau de 70 de ori pe săptămână.

Înainte de a schimba scutecele bebelușului, asigură-te că ai toate consumabilele la îndemână. Vei avea nevoie de:

  • un scutec curat
  • unguent pentru scutece
  • șervețele umede

Pentru a preveni sau a vindeca iritația de scutec:

Schimbă des scutecul bebelușului și cât mai repede posibil după ce face scaun.

Curăță ușor zona cu apă și săpun blând (șervețelele uneori pot fi iritante), usucă pielea, apoi aplică un strat foarte gros de cremă împotriva iritației de scutec. Cremele cu oxid de zinc sunt cele mai bune, deoarece formează o barieră împotriva umezelii.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Lasă bebelușul să stea fără scutec o parte din zi. Astfel, pielea are ocazia să se aerisească.

Dacă iritația de scutec continuă mai mult de 3 zile sau pare să se înrăutățească, apelează la medic – poate fi cauzată de o infecție fungică ce necesită tratament cu un medicament eliberat pe bază de rețetă.

Sursa foto: Shutterstock.com