Începând de la miezul nopții, a expirat starea de urgență și a intrat în vigoare starea de alertă. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat au prezentat câteva dintre regulile pe care cetățenii vor trebui să le respecte începând cu data de 15 mai. Printre acestea, purtarea măștii este obligatorie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Primele măsuri de relaxare în contextului pandemiei de coronavirus se iau și în România. Intrăm în stare de alertă pentru 30 de zile.
„Vă prezint Hotărârea privind instituirea stării de alertă la nivel național:
Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioada de 30 de zile
Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre
Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități
care necestită măsuri specifice de protectțe santitară se adoptă prin
ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în
domeniu
Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează
Articolul 5. În aplicarea dispoizițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare comabterii infecțiilor cu SARS-CoV-2′, a declarat Marcel Vela.
Hotărâre ar fi fost publicată în Monitorul Oficial chiar joi seara.
Obligațiile instituțiilor privind organizarea activității
La rândul lui, șeful DSU, Raed Arafat a precizat că purtarea măștii chirurgicale devine obligatorie. Cetățenii nu mai sunt nevoiți să completeze declarație pe propria răspundere în localitate.
„Anexa va fi publicată în seara asta alături de Hotărâre
în Monitorul Oficial. O măsură importantă: De la 15 mai 2020, în
spațiile comerciale, închise, mijloace de transport, masca devine
obligatorie, nasul și gura să fie acoperite.
Instituțiile publice au obligația organizarea
activității: de la domiciliu, dacă permite, dacă nu, se asigură triajul
epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în
birourile cu spații comune. Începerea, terminarea programului de lucru
să se realizeze treptat.
Se iau măsuri astfel: accesul în instituții trebuie să fie cu o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, o distanță minimă de 2 m între persoane, să nu permită accesul celor cu temperatură peste 37.5 grade și să asigure siguranță mai ales în zona ghișeelor.
Operatorii de transport: Să respecte regulile specifice. Este suspendată temporar activitatea teraselor, restaurantelor, servirea meselor. Sunt exceptate activitățile de preparare a hranei, a băuturilor, care nu presupun rămânerea în acel spațiu: room service, livrare la client, take away.
Ce se întâmplă cu centrele comerciale și zborurile
Este suspendată temporar activitatea centrelor comerciale
de peste 15.000 mp. Sunt exceptate activități ca vânzarea produselor
alimentare, veterinare, optice, vânzarea de electrocasnice, doar dacă
operatorul asigură livrarea la domiciliu și activitatea operatorilor
celor care au ieșire/intrare separată în unitățile respective.
Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre mai multe țări cu risc de Covid-19, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020.
Sunt exceptate zborurile cu aeronave de stat, cele
umanitare, marfă, servicii de urgență, cele care au drept scop
transportul echipelor de intervenție tehnică, cele de poziționare a
aeronavelor, cele tehnice, cele efectuate de transport deținător de
licență, prin curse neregulate, charter, pentru transport de lucrători
sezonieri sau repatrierea unor cetățeni, cu aviz.
Mai sunt și alte excepții, se vor vedea la publicarea acestei anexe. Se suspendă transportul de persoane internațional, pentru toate cursele spre Italia, Spania, Germania, UK, Irlanda de Nord, Turcia și din aceste țări către România până în data de 1.06.2020.
Cabinetele de medicină dentară își reiau activitatea
Se reia asigurarea medicală ambulatorie, dacă consultațiile sunt făcute cu programare prealabilă, precum și activitățile de internare care nu sunt urgențe medicale, la nivel de spitale non-Covid.
Se instituie de la 15 mai 2020 măsura carantinării la locuință a celor care vin din străinătate, iar pentru cele care nu au posibilitatea măsurii de mai sus, pentru a nu-și expune familia, se poate opta pentru carantina instituționalizată, pusă la dispoziție de autorități. Cei care sosesc în țară, indiferent de unde vin, se aplică carantina la domiciliu’, a declarat Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ținut să precizeze că e aflăm pe o pantă ușor descendentă la acest moment și se vor relua anumite activități odată cu primele măsuri de relaxare: de la reluarea sporturilor individuale, până la posibilitatea de a participa la slujbe, în exteriorul bisericii. De asemenea, se deschid hotelurile și salonele, desigur cu respectarea anumitor reguli, potrivit cancan.ro.
Sursa foto: Hepta