A fost autorizat primul test rapid COVID-19, pentru acasă! Cât costă și cum se face

.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat comercializarea primului test de depistare pentru COVID-19 ce poate fi folosit la domiciliu şi fără prescripţie medicală.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Testul COVID-19 la domiciliu ar putea indica prezenţa noului coronavirus în 20 de minute, iar costul său este de aproximativ 30 de dolari, transmite AFP.


Este un „pas major’ în lupta pentru combatarea COVID-19, a declarat marţi directorul FDA, Stephen Hahn. Acest test este produs de compania Ellume, din California, care intenţionează să scoată pe piaţă trei milioane de unităţi în ianuarie şi alte câteva milioane în următoarele luni, notează AFP.


Este vorba de un test antigen, ceea ce înseamnă că el detectează o moleculă care se găseşte la suprafaţa coronavirusului, citează Mediafax.

Testele PCR, în schimb, caută materialul genetic al virusului.

Potrivit FDA, testul conceput de Ellume a identificat corect 96% dintre probele pozitive şi 100% dintre cele negative în rândul persoanelor care nu prezintă simptome.

Rezultatele sunt disponibile în aproximativ 20 de minute şi sunt date prin intermediul unei aplicaţii care le solicită utilizatorilor codul poştal şi data naşterii în scopul de a transmite datele autorităţilor publice sanitare. Indicarea numelui şi a adresei de e-mail este opţională.


Pentru a dezvolta testul, Ellume a primit o finanţare în valoare de 30 de milioane de dolari din partea Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din SUA.

Citește și:

Ce alimente trebuie să consume bolnavii de COVID-19. Pot ajuta la refacerea mai rapidă a organismului

Cu ce sechele se confruntă unii dintre pacienții COVID-19, chiar și la două luni de la vindecare

Atenție! Vaccinul anti-COVID care va ajunge în România nu se recomandă persoanelor cu „alergii semnificative’

Cum funcționează testul Ellume


Kitul detectează prezența unei proteine ​​găsite în componența virusului și trimite rezultatele către smartphone-ul unui utilizator printr-o conexiune Bluetooth. Deși este mai puțin precisă decât abordările de diagnostic utilizate de marile centre de testare, FDA a citat o precizie de peste 90% la eliberarea autorizației.

Dispozitivul Ellume convertește apoi schimbarea culorii într-un semnal care este transmis prin Bluetooth către telefonul mobil al unui utilizator, de obicei în decurs de 15 minute. Aplicația va alerta apoi utilizatorul și va oferi să transmită rezultatele autorităților locale de sănătate.


Testele anticorpilor sunt în general mai puțin sensibile decât cele bazate pe materiale genetice, dar datele Ellume arată bine. La persoanele cu simptome, a identificat corect 96% din cazurile pozitive SARS-CoV-2 și nu a produs rezultate fals pozitive, potrivit playtech.ro.

La persoanele fără simptome, care au în general încărcături virale
mai mici, a identificat corect 91% dintre cei infectați, producând, în
același timp, rezultate fals pozitive la o rată de 4%.

Aceste numere sună grozav, dar conform unui comunicat de presă
Ellume, acestea se bazează pe un test cu doar 198 de subiecți de
testare.