15 ani de închisoare pentru cei care nu respectă carantina și răspândesc boli contagioase

.

Trei senatori liberali cer modificarea Codului Penal pentru majorarea pedepselor în cazul celor care răspândesc boli contagioase și nu respectă carantina.

Proiectul prevede închisoare între 3 și 10 ani pentru cei care infectează două sau mai multe persoane, și între 5 și 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.


Sub forma propusă de AMASP, art. 352 ar arăta astfel:

Propunem modificarea dispoziţiilor art 352 C. pen. astfel:      

(1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.  

(2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.  


(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.  

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani.  

(6) Transmiterea, cu intenţie, a unei boli infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.  


(7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informaţii privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.  


(8) Dacă faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (3) şi (4) au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate  

(9) Faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (7) dacă au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice, se sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani


(10) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval limitele de pedeapsă se majorează cu o treime  

(11) Dacă faptele prevăzute la alin. (3) şi (4) au fost săvârşite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.  

(12) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (6) se pedepseşte.  

(13) Prin persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă se înţelege persoana faţă de care se derulează investigaţii medicale pentru confirmarea infectării cu o boală infectocontagioasă, persoana care a fost depistată în cursul unei anchete epidemiologice şi despre care se ştie că a avut contact apropiat cu o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă sau persoana care a intrat pe teritoriul României dintr-o zonă declarată zonă cu risc epidemiologic şi despre care se presupune că a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă, precum şi membrii de familie ai acestor categorii de persoane.


Ludovic Orban a anunțat în această dimineață că toți care nu vor respecta măsurile impuse de autorități vor avea dosar penal. De asemena, cetățenii care încearcă să ascundă identitatea persoanelor cu care au intrat în contact sunt aspru sancționați.

‘Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca un cetățean să nu respecte măsurile de carantină și de a îmbolnăvi pe alții. Pentru a proteja cetățenii vom lua măsuri dure’, a declarat Ludovic Orban în această dimineață.


Citește și: Propunerea ANPC pe perioada stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Protecția Consumatorilor propune plafonarea prețurilor la produsele de strictă necesitate